Τσίπρας: να φθάσει το μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση

Για την θεαματική αύξηση των εσόδων μίλησε ο Πρωθουργός, Αλέξης Τσίπρας από την κοινή συνέντευξη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο τονίζοντας πως πρέπει να φθάσει το μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση.

«Το σχέδιο προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις ώστε να μην ξανακυλήσει η χώρα στην αβεβαιότητα και να σταλθεί σήμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα έγινε από μέρος της κρίσης, μέρος της λύσης και στην οικονομία και την γεωπολιτική.

Όραμά μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι να μην αφορά αυτή η ανάπτυξη στατιστικές. Πρέπει να ανακουφίσει τους πολίτες που έκαναν μεγάλες θυσίες στο όνομα και της Ευρώπης.

Για την Τουρκία

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε εργαστεί πολύ και θα εξετάσουμε τους τρόπους για καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία που τελευταία περνούν στιγμές έντασης. Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε με αφορμή τις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης».

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αλλά με πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις της Ευρώπης» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το προσφυγικό

Στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως “θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη”.

Για το Κυπριακό

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών στο γεύμα εργασίας θα βρεθεί και το ζήτημα του Κυπριακούτο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε κεντρικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.

“Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό

Το μήνυμα ότι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο έστειλε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το σχέδιο δράσης των υπουργείων Εσωτερικών.

Ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και το προσφυγικό που είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα, καθώς αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τη χώρα, η οποία δέχτηκε μεγάλα κύματα προσφύγων από την Τουρκία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό, σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ ESM) για τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα και τώρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.

Πηγή: www.ant1news.gr