Ταξίδι στον Ασπροπόταμο

Ο Ασπροπόταμος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα φυσική ομορφιά του με τις μακραίωνες παραδόσεις του. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000). Κοινοτική οδηγία 92/43.

ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΟΛΙΑΝΑ

Τα χωριά του κυρίως Aσπροποτάμου εντάσσονται στο Δήμο Καλαμπάκας. Η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, το Γαρδίκι και η Αθαμανία, συγκροτούν τον κύριο κορμό του Ασπροποτάμου.

ΧΑΛΙΚΙ

ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ ΧΑΛΙΚΙ

Παναγία Ανθούσας

Η περιοχή πήρε το όνομά της από το όνομα του άσπρου ποταμού, του αρχαίου Αχελώου, του Αράου Άλμπου των Βλάχων. Δεδομένης της πυκνής συγκέντρωσης Βλάχικων οικισμών, η περιοχή Ασπροποτάμου μαζί με την αντίστοιχη του Μαλακασίου αποτελούν έναν από τους κύριους πυρήνες του Βλάχικου πολιτισμού.  Το 19ο αιώνα, υπήρχαν στην περιοχή πάνω από 40 βλαχοχώρια εκ των οποίων τα περισσότερα υπάρχουν μέχρι σήμερα και υπάγονται στο νομό Τρικάλων.

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

 

ΑΝΘΟΥΣΑ ΓΕΦΥΡΙ ΜΙΧΟΥ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ

Ο Ασπροπόταμος διαθέτει όμορφα πέτρινα γεφύρια, απέραντα δάση, ψηλά βουνά, αμέτρητες πηγές, κρυστάλλινα νερά, άγρια ζώα, ποταμίσιες πέστροφες, δεκάδες είδη βοτάνων, υπέροχα αρχοντικά, μεγαλοπρεπείς εκκλησιές και μοναστήρια, ζωντανές παραδόσεις και φυσικά καθαρό οξυγόνο! Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων προσδίδει μια αίσθηση μοναδικότητας στη περιοχή.

IMG_3269

IMG_3782

Το φυσικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας (2429μ.), τα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση, ιδιαίτερα του Ελάτου και της οξιάς, καθώς και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Νηπιακός Αχελώος). O Ασπροπόταμος (το ποτάμι) σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.

Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην περιοχή του Ασπροποτάμου είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα ψηλά βουνά προσφέρονται για πεζοπορία κατά την διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, να βελτιώσει τη σωματική του υγεία και να ηρεμήσει ψυχικά ξεφεύγοντας από την πίεση, το άγχος και το θόρυβο των αστικών κέντρων.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Η περιοχή φημίζεται για τα απαράμιλλα ψητά της και τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις όπως το κεμπάπ που ψήνεται στα κάρβουνα από κομμάτια προβατίσιου κρέατος και απαιτεί έμπειρους ψήστες. Οι παραδοσιακές βλάχικες πίτες είναι πολύ νόστιμες, ιδιαίτερα η κασάτα (τυρόπιτα) και μπατζίνα (κολοκυθόπιτα).

ΤΖΟΥΡΤΖΙΑ

Ανθουσα

Επίσης θα βρείτε τα εξής:
  • Διάφορα τυριά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, όπως η φέτα και το κεφαλοτύρι.
  • Γιαούρτι, ξινόγαλο, βούτυρο, μυζήθρα και παραδοσιακό τραχανά.
  • Μέλι εκλεκτής ποιότητας από αγριολούλουδα του βουνού.
  • Το γνωστό τσάι του βουνού καθώς και άλλα βότανα.
  • Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού όπως καρύδι και ντοματάκι.
  • Φρέσκο κρέας τοπικής παραγωγής στα κρεοπωλεία των χωριών.

 

ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ-ΣΚΛΙΝΙΑΣΑ

ΤΑ 15 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
  1. Η δρακολίμνη Βερλίγκα το Μάιο και Ιούνιο που λιώνουν τα χιόνια
  2. Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών με τους 13 τρούλους
  3. το δίτοξο γεφύρι του Μίχου στην Ανθούσα, το σημαντικότερο γεφύρι της περιοχής
  4. τα παλιά Αρχοντικά σε όλα τα χωριά
  5. το μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας (1799) στην Ανθούσα
  6. το μαντάνι του Δαίμονα στη Τζούρτζια, ο μεγαλύτερος καταρράκτης της περιοχής
  7. η Κακαρδίτσα, το υψηλότερο όρος της νότιας Πίνδου. Ανάβαση από Τζούρτζια ή Γαρδίκι
  8. το γεφύρι του Φίλου πριν τις πρώτες πηγές του Αχελώου, οι πρώτες πηγές του Αχελώου κοντά στο Χαλίκι και οι 3 καταρράκτες που σχηματίζουν
  9. οι παραδοσιακοί νερόμυλοι που υπάρχουν στα περισσότερα χωριά
  10. τα καταφύγια άγριων ζώων στο Στεφάνι και το Κατάφυτο
  11. τα υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία Πύργος Μαντάνια και Αχελωίδες
  12. Οι πλατείες των χωριών όταν λαμβάνει χώρα το πανυγήρι (κυρίως 26 Ιουλίου και 15 Αυγούστου)
  13. η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1725) και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Χαλίκι
  14. η θέα της κοιλάδας του Ασπροποτάμου από το χωριό Πολυθέα
  15. το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο διοικητήριο και την περιοχή τρία ποτάμια, το κεντρικότερο σημείο του Ασπροποτάμου

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΙΚΙ

 

Πηγή: www.aspropotamos.org