Ρεκόρ απολύσεων τον Οκτώβρη – Χάθηκαν 80.000 θέσεις εργασίας

Ιδιαίτερα αρνητικά για την οικονομία είναι τα στοιχεία που αφορούν τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Όπως κατέγραψε το σύστημα Εργάνη, τον Οκτώβριο του τρέχοντας έτους, το έλλειμμα στο ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων ξεπερνάει τις 80.000 θέσεις εργασίας.

Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις, λόγω του κλεισίματος της τουριστικής σεζόν, αλλά φέτος τα νούμερα ήταν ανησυχητικά αυξημένα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ο Οκτώβριος του 2015, όπου το αρνητικό ισοζύγιο είχε προσεγγίσει τις 56.473 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περσινός Οκτώβριος ήταν ο πρώτος μήνας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο όπου τα capital controls είχαν επίσης επηρεάσει αρνητικά την πορεία της αγοράς εργασίας.

Ο φετινός Οκτώβριος δεν έχει τέτοιες «δομικές» αδυναμίες και όμως το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων είναι πολύ δυσμενέστερο.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, ξεχωρίζει και πάλι η αυξητική πορεία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Δεν είναι υπερβολή αν ειπωθεί ότι πια, 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν, είναι είτε μερικής, είτε εκ περιτροπής απασχόλησης, γεγονός που δείχνει την τάση περαιτέρω συμπίεσης των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, πολύ πιο κάτω από το κατώτατο όριο των 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, των 511 ευρώ.