Παρουσίαση της τρίχρονης αρχαιολογικής έρευνας στην Αρχαία Σκοτούσσα

Σε μια κατάμεστη, από εκατοντάδες πολίτες, αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε εχθές, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, ο απολογισμός του αρχαιολογικού έργου που εκπονείται κατά τα τελευταία τρία χρόνια στην αρχαία Σκοτούσσα από 30μελή επιστημονική ομάδα προερχόμενη από το Πανεπιστήμιο της Μεσίνα της Ιταλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Δήμο Φαρσάλων.

Ήταν μια εκδήλωση υψηλού επιστημονικού κύρους που έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.

Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η Βάσω Κων. Νούλα, ειδική συνεργάτις του Δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας που κατά την εναρκτήρια ομιλία της ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

«Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε τόσο μικρό χρόνο επιτρέψτε μου να πω, της επίπονης, σωματικά και διανοητικά, ανασκαφικής εργασίας μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων. Μιας ομάδας που συγκροτήθηκε στα χώματα της Σκοτούσσας προερχόμενη ως επί το πλείστον από την Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Messina, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Francesco La Torre, αλλά και από την Ελλάδα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, υπό τη διεύθυνση της γνωστής και αγαπητής σε όλους μας κ. Σοφίας Καραπάνου. Στον Δήμο Φαρσάλων νιώθουμε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι δίχως την ουσιαστική, έμπρακτη συμβολή μας, με υλικό και έμψυχο δυναμικό, τούτο το επιστημονικό εγχείρημα δεν θα θεμελιωνόταν, ούτε θα ευδοκιμούσε τόσο σύντομα και αποτελεσματικά.

Συναντιόμαστε, λοιπόν, πρωτίστως για να γνωρίσουμε το αρχαιολογικό έργο, αλλά συνάμα και για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή σε εκείνους που με αφοσίωση, επιμονή και φροντίδα για τρίτη επιχειρησιακή περίοδο, συνεχίζουν να ιχνηλατούν τα λείψανα της αρχαίας γης της Σκοτούσσας και ψηφίδα την ψηφίδα ξαναφτιάχνουν την εικόνα της ζωής αυτής της πολύβουης κάποτε πόλης, που πορεύθηκε για χιλιάδες χρόνια, γράφοντας τη δική της ξεχωριστή ιστορία, μιας πόλης που κάποτε υπήρξε μια από τις πιο γνωστές του αρχαίου κόσμου και η τύχη της διασταυρώθηκε ξανά και ξανά με την αρχαία ιστορία.

Συναντιόμαστε για να εκφράσουμε έμπρακτα και δημοσίως, όπως εμείς θεωρούμε ότι πρέπει, τις ευχαριστίες μας στον Francesco La Torre και στη Σοφία Καραπάνου που ηγούνται του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, αλλά και τις ευχαριστίες μας στους υπόλοιπους καθηγητές, Lorenzo Campagna, Fabrizio Mollo, Alessio Toscano Raffa, Eugenio Donato, Mariangela Puglisi και σε όλους τους νέους αρχαιολόγους που λαμβάνουν μέρος με τόσο ενθουσιασμό σε αυτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχικά, τη συνολική αποτίμηση του έως τώρα εκπονηθέντος έργου και τη μεθοδολογία αυτού, από τους διευθυντές του προγράμματος, Francesco La Torre και Σοφία Καραπάνου. Προλογίζοντάς τους η Βάσω Νούλα ανέφερε:

«Τη Σοφία Καραπάνου τη γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον Δήμο Φαρσάλων από τη θέση της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, αλλά και ως διευθύντρια των δύο διεθνών αρχαιολογικών προγραμμάτων, του Κάστρου Καλλιθέας και της Σκοτούσσας. Για μια φορά ακόμη λέω ότι για μένα είναι μια καλή φίλη και ακόμη καλύτερη συνεργάτις.

ΣΚΟΤΟΥΣΑ-8493

Για όσους δεν τον γνωρίζετε, ο καθηγητής Francesco La Torre, ο Ιταλός Διευθυντής του προγράμματος της Σκοτούσσας, είναι ένας εξέχων επιστήμων, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Messina στη Σικελία της Ιταλίας, με μακρύ βιογραφικό έρευνας και μελέτης σπουδαίων αρχαιολογικών θέσεων στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, ενώ από το 2013 είναι επίσης, αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Δεν θα φανταζόμουν ή δεν θα ήλπιζα ποτέ ότι θα μπορούσαμε να βρούμε έναν, όχι μόνον τόσο καλό συνεργάτη, αλλά σας διαβεβαιώ και έναν εξαιρετικό άνθρωπο, έναν φίλο καρδιακό. Και αυτός και οι στενοί συνεργάτες του, ο Lorenzo, ο Fabrizio, ο Alessio, ο Eugenio, η Mariangela, και όλοι οι υπόλοιποι αρχαιολόγοι είναι πλέον, φίλοι αγαπημένοι και συνάδελφοι καταπληκτικοί. Χτίζουμε μαζί τους μια σχέση ζωή και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επιμέρους παρουσίαση του ευρεθέντος αρχαιολογικού υλικού από τους τομεακά υπεύθυνους καθηγητές και ερευνητές, ήτοι:

  • Alessio Toscano Raffa, Το τείχος και η ανασκαφική διερεύνηση της ανατολικής πύλης
  • Marta Venuti, Η επιφανειακή έρευνα του χώρου εντός των τειχών
  • Fabrizio Mollo, Επιφανειακή έρευνα: Κλασική και Ελληνιστική κεραμεική
  • Eugenio Donato, Επιφανειακή έρευνα: Κεραμεική της Βυζαντινής περιόδου
  • Mariangela Puglisi, Νομισματικά ευρήματα
  • Marco Miano – Mariacristina Papale, Η ανασκαφική διερεύνηση του Ελληνιστικού Κτηρίου
  • Campagna, Λίθινα και μαρμάρινα ευρήματα από την περιοχή του Ελληνιστικού Κτηρίου

ΣΚΟΤΟΥΣΑ-8499

Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

  • Η Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που στάθηκε, ιδιαίτερα, στη σπουδαιότητα του επιστημονικού έργου που γίνεται στην Σκοτούσσα, επαινώντας τους συντελεστές του και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς.
  • Ο Νίκος Φιλίππου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας, που αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη του τόπου απέναντι στους αρχαιολόγους και το έργο τους και τόνισε εμφατικά την ξεχωριστή στάση και συμβολή του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου λέγοντας «Δεν έχω εκφράσει ποτέ το θαυμασμό μου σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε με απασχολούσε να το κάνω για το θεαθήναι, τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά πέρυσι στο χωριό μας και φέτος στα Φάρσαλα και τα γύρω χωριά ο κύριος Καραχάλιος και οι άξιοι συνεργάτες του έχουν βαλθεί να μας διαψεύσουν, με την εντατική τους ενασχόληση με τα πολιτιστικά και γενικότερα με ό,τι καλύτερο μπορούν να μας προσφέρουν από πλευράς τους, για το μεγάλο ανασκαφικό έργο στο χωριό μας, τη Σκοτούσσα και όχι μόνο σε αυτό τον τομέα». Στη συνέχεια, σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα απευθύνθηκε στους Ιταλούς αρχαιολόγους στη μητρική τους γλώσσα και είπε «θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους φίλους μας από την Μεσσίνα μέσα από την  καρδιά μου για τη συνεισφορά σας σε αυτό το πολύ μεγάλο έργο για τον τόπο μας. Προσωπικά ανυπομονώ κάθε φορά πότε θα περάσει ο καιρός για να ξαναρθείτε κοντά μας, σας νιώθουμε εδώ μαζί μας. Ευχαριστούμε πολύ μέσα από την καρδιά μας για το ζήλο και την  αγάπη που δείχνετε στο τόπο μας τη μικρή ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ».
  • Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, έκλεισε τον κύκλο των χαιρετισμών της εκδήλωσης ευχαριστώντας με θέρμη τους αρχαιολόγους για το έργο που με αφοσίωση και συχνά, με αυταπάρνηση επιτελούν. Μίλησε για τις βαθιές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ των κατοίκων του τόπου και των Ιταλών επιστημόνων, ενώ ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Φαρσάλων θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στηρίζει το Πρόγραμμα της Σκοτούσσας.

Σημαντική υπήρξε η παραίνεση του Δημάρχου προς τους κατοίκους της Σκοτούσσας να παραδώσουν, εάν διαθέτουν, αρχαία ευρήματα και να μην φοβηθούν. Τόσο ο Δήμος όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα τους προστατέψουν. Το έργο που εκπονείται στη Σκοτούσσα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει όλοι να συμβάλουν στο να σχηματισθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα της ιστορίας της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός βεβαίως του Δημάρχου Άρη Καραχάλιου, ο Βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαριώτας, άπαντες οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Δερλός και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κα. Συροπούλου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, δημοτικοί σύμβουλοι Φαρσάλων, ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, πρόεδροι και μέλη τοπικών συλλόγων, άπαντα τα μέλη της ελληνο – ιταλικής αποστολής του αρχαιολογικού προγράμματος, καθώς βεβαίως και εκατοντάδες πολιτών που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου.

ΣΚΟΤΟΥΣΑ-8497

Η εκδήλωση έκλεισε με εορταστική διάθεση και την προσφορά παραδοσιακών κερασμάτων από τις γυναίκες της Σκοτούσσας προς τους παρισταμένους.

Ο Δήμος Φαρσάλων ευχαριστεί επισήμως για τη συμβολή τους στο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Σκοτούσσας:

  • Το ζεύγος Θανάση Χουλιαρόπουλου, που για τρία συναπτά έτη παραχωρεί την οικία του στον Άγιο Κωνσταντίνο για τη φιλοξενία των Ιταλών καθηγητών.
  • Φέτος στην προσπάθεια αυτή προστέθηκε και η Βασιλική Καραγιάννη και ο Θωμάς Νάσιου που, για τον ίδιο λόγο παραχώρησαν την οικία τους στην Σκοτούσσα, αλλά και
  • Τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοτούσας για την εν γένει υποστηρικτική του στάση και κυρίως τον πρόεδρό του Νίκο Φιλίππου και τον τέως πρόεδρο Βάιο Δασκαλόπουλο για την καλή συνεργασία.

Επίσης, για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της αρχαιολογικής εκδήλωσης:

  • Τις γυναίκες της Σκοτούσας που ετοίμασαν κεράσματα για να τα προσφέρουν στο τέλος της εκδήλωσης,
  • τον Νίκο Πελεκούδα και την Πέλα Ρουκά για τη βοήθειά τους στη διαμόρφωση του χώρου και όχι μόνον.
  • Την Ντίνα Μπανιά, τον Μίλτο Δασκαλόπουλο, την Ντίνα Καραμπούτη, την Αναστασία Μαργαριτοπούλου και τη Βούλα Βούλγαρη».