Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών και έπονται νέα μέτρα

Ταυτόχρονο «σοκ» θα υποστούν ασφαλισμένοι αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και μισθωτοί τις επόμενες τριάντα μέρες. Και αυτό γιατί, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βάλει ξανά στην «πρέσα» ασφαλιστικά δικαιώματα, επικουρικές συντάξεις –μερίσματα, εργασιακές σχέσεις αλλά και τα προνοιακά επιδόματα, χωρίς να έχει σε καμία περίπτωση ακόμα εξασφαλίσει την έγκριση των θεσμών σε κανένα από τα «αντισταθμιστικά» τα οποία έχει προτείνει.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρέπει:

1. Να ψηφίσει (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου), τρία προαπαιτούμενα που αφορούν το ασφαλιστικό (για να λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), δύο εκ των οποίων οδηγούν σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 1.1.2017 και μάλιστα χωρίς το … «αναισθητικό» του παγώματος των χρεών και της δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων.

2. Να περικόψει αναδρομικά 540.000 επικουρικές συντάξεις και μερίσματα του Δημοσίου (τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου), χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το πλαφόν 10%-16% στην επιβάρυνση των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών των συνταξιούχων από τις αναδρομικές αυτές κρατήσεις.

3.Να παραλάβει ένας ελλιπές πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό (σ.σ. δεν θα αφορά το συνδικαλιστικό νόμο και πιθανόν ούτε τις ομαδικές απολύσεις), το οποίο θα αποτελέσει –κατά τα άλλα –τη «βάση» της διαπραγμάτευσης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών μετά τις 17 Οκτωβρίου, χωρίς ακόμα να έχουν αποσαφηνιστεί οι ρυθμοί της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι το Υπ. Εργασίας θα παραμένει και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των απολύσεων στην ΑΓΕΤ το 2013 (τέλη Οκτωβρίου –αρχές Νοεμβρίου).

4. Να ολοκληρώσει, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, έκθεση με θέμα τον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ (με «δημοσιονομικά ουδέτερο» τρόπο) για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 1.1.2017. Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΓΛΚ θεωρούν ελλιπή τα δεδομένα τα οποία έχει συμπεριλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα στα προσχέδια της έκθεση της.

Πηγή: www.paseges.gr