Δεν αποκλείονται εκπλήξεις με τις άδειες

Από… σαράντα κύματα φαίνεται ότι θα περάσει ακόμα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, μέχρι τα αποτελέσματά του να λάβουν οριστική μορφή και τα έσοδα που διασφαλίστηκαν, να κατατεθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πρώτο ραντεβού των τεσσάρων νικητών της περασμένης εβδομάδας με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, διατυπώθηκαν και πάλι ενστάσεις και επιφυλάξεις για τις οποίες οι διοργανωτές του διαγωνισμού επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Ταυτόχρονα για να ξεπεραστεί η καχυποψία των τεσσάρων νέων καναλαρχών, οργανώθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους τέσσερις ιδιοκτήτες των καναλιών με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα πρέπει να ανακηρυχθούν με ειδική πράξη “οριστικοί υπερθεματιστές” αφού ελεγχθούν τα πόθεν έσχες τους. Κι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν το 30% του τελικού τιμήματος που προσέφεραν για να κατοχυρώσουν τηλεοπτική άδεια.

Κατά την χθεσινή συνάντηση όμως του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσου με τους τέσσερις εκπροσώπους των καναλιών που εξασφάλισαν άδεια (ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER EGO και Β.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ), διατυπώθηκε η άποψη πως η κυρωτική πράξη για τους οριστικούς υπερθεματιστές, δεν μπορεί να εκδοθεί πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές που έχουν καταθέσει υποψήφιοι έναντι συνυποψηφίων τους στον διαγωνισμό (έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου).

“Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τεράστια ποσά και στην συνέχεια το ΣΤΕ να ακυρώσει την συμμετοχή κάποιου από τους νικητές ανατρέποντας όλα τα δεδομένα” υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Καλογρίτσα, ζητώντας να παραταθεί η διαδικασία για ένα 20ήμερο.

Ταυτόχρονα και οι τέσσερις εκπρόσωποι των καναλιών κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση στα κανάλια, η οποία τίθεται στο εξής υπό κρατικό έλεγχο με ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θεσπίζεται και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου.

Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Και για τον λόγο αυτό ζητούν την τροποποίηση του νόμου κατά τρόπο που να μειώνεται η επιβάρυνση των καναλιών και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.

Οι τέσσερις εταιρείες ζητούν επίσης να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (αν θα δοθεί και πέμπτη πανελλαδική άδεια, πόσες θα είναι οι θεματικές και πόσες οι περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα οι τέσσερις εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον και το μερίδιο του καθενός στην διαφημιστική “πίτα”.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητούν εξάλλου, να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.

Τα θέματα αυτά, τέθηκαν το απόγευμα και στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, από τους τέσσερις ιδιοκτήτες των καναλιών Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού που τον συνάντησαν διαδοχικά στην ΓΓΕΕ, ζητώντας διασφαλίσεις και εγγυήσεις από πλευράς του δημοσίου.

Και ο κ. Παππάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις τους τονίζοντας ότι θα ξανασυναντηθούν τις επόμενες μέρες. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι μακρές και πολύπλοκες με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να είναι ακόμα υπαρκτό.

Στο μεταξύ, την άμυνά τους οργανώνουν και οι ηττημένοι του διαγωνισμού, εναποθέτοντας πρωτίστως τις ελπίδες τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα κανάλια έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι αντισυνταγματικός και άκυρος (η απόφαση του ΣΤΕ αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου), αλλά και κατά των συνυποψηφίων τους, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών ανακηρύχθηκαν παρατύπως υποψήφιοι.

Χθες εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA κατέθεσε με εξώδικό του ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα, μετά τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Σαββίδη, με τις οποίες ομολόγησε οτι λειτουργούσε ως “λαγός” στην δημοπρασία για να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα