Η επόμενη ημέρα του τηλεοπτικού τοπίου

Τα επόμενα βήματα ως την οριστική κατακύρωση στους πλειοδότες της δημοπρασίας των 4 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και της εκπομπής, μετά από 90 ημέρες, μόνο αυτών των τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών από την DIGEA, όπως διαμηνύει ότι θα κάνει ακόμη και με κρατική παρέμβαση ο Χρήστος Σπίρτζης, θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που θα έχουν αύριο εκπρόσωποι του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΙ και των επιχειρηματιών Καλογρίτσα και Μαρινάκη, με τους Λευτέρη Κρέτσο, Νίκο Παππά και Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφερόμενη στην δημοπράτηση των τεσσάρων αδειών, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για το συνολικό τίμημα, η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο, καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανή αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας».

Σειρά παίρνουν τα περιφερειακά κανάλια

Μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί  στο τηλεοπτικό τοπίο ο πλειστηριασμός των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι προωθείται η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, ξεκόβοντας – για την ώρα – κάθε κουβέντα για θεματικού περιεχομένου άδειες.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «για τα περιφερειακά κανάλια θέλουμε να αναλάβει την διαδικασία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως θέλαμε να γινόταν και στην πρώτη διαδικασία. Αν πάλι δεν συσταθεί, θα γίνει με τον ίδιο τρόπο η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει θέμα χορήγησης θεματικών αδειών».

Εκκρεμούν οι ενστάσεις στο ΣτΕ

Ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων και προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση, ως αντισυνταγματικού, του διαγωνισμού, συνδικαλιστικές ενώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του προσωπικού υφιστάμενων καναλιών που δεν πήραν άδεια.

Από κυβερνητικής πλευράς πάντως, αποποιούμενη τις επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» σε ιδιωτικά κανάλια η Όλγα Γεροβασίλη απαντά ότι «όσον αφορά το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» είναι προφανές πως απέχει παρασάγγας απ’ την αλήθεια, δεν πρόκειται διόλου για τέτοιο. Η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται; Και γιατί;».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε άρθρο του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός έγινε στηριγμένος σς αντισυνταγματική βάση, τονίζοντας σε άρθρο του ότι «το γεγονός ότι διάφορες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας στη φάση πριν τον πλειοδοτικό διαγωνισμό δεν έγιναν δεκτές με τη σκέψη ότι δεν υπήρχε κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη των αιτούντων από μόνη τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, δεν προδικάζει τίποτα ως προς την κρίση των αιτήσεων ακυρώσεως που προβάλλουν διάφορους λόγους με κορυφαίους την αποκλειστική εκ του  Συντάγματος αρμοδιότητα του ΕΣΡ και τον καθορισμό σε τέσσερις των αδειών με αυθαίρετα και απλοϊκά οικονομικά επιχειρήματα παρά την αφθονία συχνοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία».

Δίχως τέλος μοιάζει και η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ η οριστική ανακήρυξη των κατόχων των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας αναμένεται σε 20 ημέρες.

Πηγή: www.antenna.gr