ΕΕ: Επαναφορά της θανατικής ποινής σημαίνει παύση των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία

Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μετά τη διάσκεψη που είχαν το πρωί με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επανέλαβε πολλάκις σήμερα πως η ΕΕ ήταν η πρώτη που κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και να επιστρέψει σε πλήρη συνταγματική τάξη, εκφράζοντας την “ανησυχία” της σε σχέση με την ανάγκη να επικρατήσει το κράτος δικαίου. Ερωτηθείσα σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως “κανένα κράτος που επιβάλλει θανατική ποινή δε μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ” ενώ υπενθύμισε πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο μετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και έχει αναλάβει δεσμεύσεις ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά την διαφύλαξη της ειρήνης και τον αγώνα κατά του φασισμού, σημείωσε πως το μήνυμα που φέρνει σήμερα είναι ότι “η εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι και θα είναι δυνατή, διαρκής και άρρηκτη”. Συμπλήρωσε πως τα “συμφέροντα” των δύο εταίρων είναι κοινά, όπως και οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η συνεργασία τους, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι απόλυτα προσηλωμένες στην εν λόγω συνεργασία και προτείνοντας μάλιστα πιο “τακτικές” συναντήσεις. Αναφορικά με το Brexit, τόνισε πως παρά την «αβεβαιότητα» που επικρατεί, σήμερα ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε τον ίδιο και τους υπόλοιπους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορικά με την Τουρκία, κάλεσε και αυτός την κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει την «ηρεμία» και τη «σταθερότητα», σεβόμενη τους «δημοκρατικούς θεσμούς» και το «κράτος δικαίου». «Οι δράστες θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη ωστόσο πρέπει να υπάρξει προσοχή έτσι ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια» τόνισε ο Τζον Κέρι.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να εκδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν,στον οποίο ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρεώνει την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τζ. Κέρι ανέφερε πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν» και ότι οι δημόσιες εκκλήσεις δεν είναι «αρκετές» για κάτι τέτοιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, ανέφερε πως παρά τα τελευταία τραγικά γεγονότα, υπάρχει η πεποίθηση ότι σημειώνεται «πρόοδος» στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, η οποία θα διαπιστωθεί στην επερχόμενη σύνοδο στην Ουάσινγκτον 45 υπουργών ‘Αμυνας και Εξωτερικών, όπου θα αναλυθεί λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση.

Πηγή: www.antenna.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!