Σε πύρινο κλοιό η Κύπρος

Δεν έχει τέλος ο  «πύρινος εφιάλτης» στην Κύπρο. Αν και τα περισσότερα μέτωπα είναι σε ύφεση, το μέτωπο στη Σολέα είναι εκτός ελέγχου και απειλεί κοινότητες της περιοχής.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι από αέρος επιχειρήσεις για την κατάσβεση της φωτιάς. Χθες έφτασαν στην Κύπρο τα τρία γαλλικά αεροσκάφη τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες.

Μέχρι στιγμής στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα στη Ρωσία για παροχή βοήθειας για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Σολέα. Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρουν πως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο, για να εξετάσει την τουρκική πρόταση για βοήθεια, με την Λευκωσία να απαντάει αρχικά ναι, αλλά υπό όρους.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος θα κάνει αποδεκτή την τουρκική βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς, εφόσον ενταχθεί στον κρατικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να του μεταφέρει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντας του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, εφόσον αυτή ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: www.antenna.gr/news