Unicef: 8 στους 10 18χρονους αναγνωρίζουν τον κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ίντερνετ

Το 80% των νέων ηλικίας 18 ετών εκτιμούν πως οι νέοι διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο- ενώ πάνω από το 50% νομίζουν ότι οι φίλοι τους συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη χρήση του διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF.

Η έκθεση «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» βασίζεται σε μια διεθνή δημοσκόπηση περισσότερων από 10.000 νέων ηλικίας 18 ετών από 25 χώρες, αποκαλύπτοντας τις απόψεις των νέων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μεγαλώνοντας σε ένα όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο.

Η νέα έκθεση διαπιστώνει ότι οι έφηβοι φαίνεται να έχουν αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να παραμείνουν ασφαλείς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Περίπου 6 στους 10 δήλωσαν ότι το να κάνουν νέες γνωριμίες στο διαδίκτυο είναι αρκετά ή και πολύ σημαντικό για αυτούς, αλλά μόνο το 36% είναι σίγουροι ότι μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιοι άνθρωποι ψεύδονται σχετικά με το ποιοι είναι στο διαδίκτυο.

Πάνω από τα δύο τρίτα των κοριτσιών, το 67%, συμφωνούν απόλυτα ότι θα ανησυχούσαν αν λάμβαναν σεξουαλικά σχόλια ή αιτήματα μέσω του διαδικτύου, σε σύγκριση με το 47% των αγοριών. Όταν πράγματι υπάρχουν απειλές μέσω του διαδικτύου, οι περισσότεροι έφηβοι στρέφονται σε φίλους παρά στους γονείς ή τους δασκάλους τους, αλλά λιγότερο από τους μισούς δηλώνουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα φίλο που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο στο διαδίκτυο.

Άλλα ευρήματα

Σύμφωνα με την έρευνα, επίσης:

Τα δύο τρίτα των 18χρονων στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, πιστεύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν κίνδυνο να παρενοχληθούν σεξουαλικά ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα το 33% των ερωτηθέντων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, είτε πιστεύουν ακράδαντα, ή αρκετά, ότι οι φίλοι τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με 33% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι 18χρονοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο με το 94% να συμφωνούν απόλυτα ή αρκετά ότι μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μόνο το 41% συμφωνούν απόλυτα και ένα επιπλέον 37% συμφωνούν αρκετά.

Οι έφηβοι στην Υποσαχάρια Αφρική φαίνεται να αξιολογούν πιο θετικά τη δημιουργία νέων γνωριμιών στο διαδίκτυο, με 79% να λένε ότι είναι είτε πολύ ή αρκετά σημαντικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο το 63% λένε ότι δεν είναι πολύ ή καθόλου σημαντικό να κάνουν νέες γνωριμίες στο διαδίκτυο.

Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα το έλεγαν σε ένα φίλο τους, αν αισθάνονταν ότι απειλούνται στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 46% που θα το έλεγαν σε ένα γονέα. Μόνο το 9% θα το έλεγε σε ένα δάσκαλο.

Για να προωθήσει τη συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων ώστε να μπει ένα τέλος στη βία στο διαδίκτυο, η UNICEF ξεκινά το #ReplyforAll, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών. Παιδιά και έφηβοι θα κληθούν να δώσουν τις συμβουλές τους για τους καλύτερους τρόπους να αντιδράσουν στην άσκηση βίας ή άλλους κινδύνους στο διαδίκτυο και να ευαισθητοποιήσουν τους φίλους τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: naftemboriki.gr