Φάρσαλα: “Καινοτόμες εφαρμογές για τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων στον τομέα της γεωργίας

Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, το απόγευμα  στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Καινοτόμες εφαρμογές για τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων στον τομέα της γεωργίας”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Δράσης 5, Ενέργεια 3 «σεμινάρια μεταφοράς τεχνογνωσίας», του Έργου Adapt2change «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

Συντονίστρια ήταν κα. Κοσμανίδου στέλεχος Δράσης 5/ Ευρωπληροφόρηση Α.Ε. η οποία παρουσίασε συνοπτικά το Έργο Adapt2change, η οποία  έκανε μια εισαγωγή για το πρόγραμμα και αναφέρθηκε στο έργο το οποίο προέβλεπε δυο πρότυπων θερμοκηπίων κλειστού τύπου με την χρήση αβαθούς γεωθερμίας και υδροπονικής παραγωγής εκ των οποίων το ένα από τα δυο δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Λάρισα. Τόνισε ότι σε έξι διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους, καλλιεργήθηκαν μια σειρά από λαχανικά, ίδια κάθε φορά και συγκεντρώθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε την σύγκριση των αποτελεσμάτων τόσο για την εξοικονόμηση νερού, όσο για την ενέργειας, το ενεργειακό αποτύπωμα και την απόδοση στα φυτά.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ-0028

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημ. Καλφούντζος, Γεωπόνος/καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ο οποίος αναφέρθηκε ξεκινώντας για την καταγωγή του από τα Φάρσαλα ότι ξεκίνησε διδάσκοντας στην πόλη. Ανέλυσε την εξοικονόμηση ενέργειας του νερού, στα αυτόνομα γεωθερμικά θερμοκήπια : υδροπονία, αβαθής γεωθερμία, ανακύκλωση νερού. Τόνισε στην ομιλία του ότι το νερό είναι το βασικότερο αγαθό της γης ενώ επεσήμανε ότι το 50% των εργαζομένων παγκοσμίως έχει ως βασική εξάρτηση στην δουλειά το νερό. Παράλληλα επεσήμανε και ανέλυσε  τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια τα οποία είναι:

  • Ενέργεια
  • Νερό
  • Τρόφιμα (εξαρτώμενα από το νερό)
  • Περιβάλλον ( εξαρτώμενα από το νερό)

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα ελλείψεις του νερού (τα επόμενα χρόνια ) το οποίο αποτελεί το υπέρτατο αγαθό της φύσης για τον άνθρωπο. Επεσήμανε ότι τα μηνύματα που μας έρχονται από άκρη σε άκρη του πλανήτη δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για αυτό το στοιχείο του φυσικού μας περιβάλλοντος που μας διατηρεί στη ζωή.

Επίσης τόνισε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές οι οποίες προ των πυλών ενώ τόνισε  ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι γραμμικά προβλέψιμες σε σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Ο κύριος παράγοντας αυτών των κλιματικών αλλαγών είναι ο άνθρωπος και οι συνεχείς καύσεις (παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα) που κάνει καθημερινά στην ζωή του έτσι ώστε να βελτιώσει την ζωή του (ψύξη, θέρμανση, βιομηχανία, μετακινήσεις) διαταράσσοντας την ισορροπία της φύσης.

Στη συνέχεια ανέλυσε την μείωση του κόστος παραγωγής από τις διάφορες καινοτομίες της επιστήμης.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ-0016

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΥΔΑΤΙKΟΙ ΠΟΡΟΙ-0002 (1)

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Φαρσάλων Γιάννης Βασιλείου.

Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπαμπανίκας και Χριστόδουλος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ενιπέα Αναστάσιος Δραχμάνης, , ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Νίκος Παυλονάσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ιδιώτες γεωπόνοι, αγρότες κ.α..

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ-0022