“Λουκέτο” στον βαλκανικό διάδρομο

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τοπική ώρα, (01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) δεν θα επιτρέπουν σε μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος της χώρας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις για “ανθρωπιστικούς” λόγους, με αποτέλεσμα να κλείσει τελείως ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος.

Η είσοδος στη Σλοβενία επιτρέπεται μόνο “στους αλλοδαπούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη χώρα”, σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και σε μετανάστες που θα επιλέγονται “κατά περίπτωση, για ανθρωπιστικούς λόγους και σύμφωνα με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή η Σερβία με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας.Ουσιαστικά, Σλοβενία και Σερβία έκοψαν την βαλκανική οδό για τους πρόσφυγες.

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι “η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από το διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα”.

Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.

Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας μια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.

Αμετακίνητη η Βιέννη

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία τόνισε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις της για το προσφυγικό. Η Λάιτνερ δείχνει έτσι  ότι ακόμη και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ παραμένει πιστή στην σκληρή πολιτική της, της επιβολής ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και στο κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών εκτιμά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ως «το πολύ, ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και για το λόγο αυτό, όπως διαμηνύει η ίδια, θα παραμείνουν τα ανώτατα όρια στον αριθμό για τους αιτούντες άσυλο, δηλαδή 80 πρόσφυγες την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τόνισε πως δεν βλέπει την Αυστρία να συμμετέχει στην ανακατανομή προσφύγων, καθώς «σειρά έχουν τώρα άλλοι», υπονοώντας προφανώς το γνωστό επιχείρημα της Βιέννης, πως η Αυστρία είχε αποδεχθεί πέρυσι 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και εφέτος προτίθεται να υποδεχθεί 37.500 πρόσφυγες.

Κλειστή για τρίτη ημέρα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Ερμητικά κλειστή παραμένει για τρίτη ημέρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, από εκεί που πάνω από 13.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, θέλουν να περάσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στο μεταξύ, μάχη με τις λάσπες δίνουν για άλλη μια μέρα οι πρόσφυγες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.

Αυτή την ώρα αναμένεται στην Ειδομένη και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Πηγή: www.antenna.gr/news