Ανάμεσα σε προσφυγικό και αγρότες η κυβέρνηση

Την τελευταία μάχη για να μην κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ δίνει η Αθήνα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το τριήμερο 17 – 20, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σύνοδο για το προσφυγικό, θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση την Κυριακή με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είχε προηγουμένως βρεθεί στην ΠΓΔΜ και είχε εκφράσει τη διαφωνία του στο κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια. Τσίπρας και Κέντερς συμφώνησαν σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό. Την ίδια ώρα ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών επιμένει στο κλείσιμο των συνόρων, καθώς έτσι θεωρεί ότι, θα σταλεί ένα μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μην έρχονται προς την Ευρώπη.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζονται την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία. Μία μέρα αργότερα, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες. Συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που αποτυπώνει τη διάθεση για ευρύτερη πρωτοβουλία της χώρας για το ζήτημα.

Η «μίνι Σύνοδος Κορυφής» που είχε γίνει στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών (Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Σουηδία), θα επαναληφθεί. Στη σύσκεψη της οποίας θα ηγηθεί η Άγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχουν ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι «βλέψεις» της Ελλάδας από τη «μίνι Σύνοδο» είναι η εξής μία: η αποφυγή του κλεισίματος των συνόρων.Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η συνομιλία που είχαν ο Ομπάμα με τον Πούτιν, είναι τα δύο σημεία στα οποία επενδύει τις ελπίδες της η Αθήνα.

Η Σύνοδος των χωρών «Βίζεγκραντ»

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Πράγας, στην οποία θα συμμετάσχουν η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία. Πρόκειται για τις χώρες της ομάδας «Βίζεγκραντ» οι ηγέτες των οποίων επιχειρούν το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Ούγγρος Πρωθυπουργός επισκέφτηκε προ ημερών τη Σόφια, χωρίς όμως να βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση. Την ίδια ώρα, η ΠΓΔΜ «κομπιάζει» μπροστά στο ενδεχόμενο του κλεισίματος των συνόρων της με την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες. Στη Σύνοδο της Πράγας κλήθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάτι που μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας τελικά δεν θα παραβρεθεί, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του.

Ώρα διαλόγου με τους αγρότες
Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι τα ανοιχτά μέτωπα πρέπει να κλείσουν κι ένα από αυτά είναι το αγροτικό. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται ο διάλογος στο Μαξίμου το οποίο αναμένει την αποστολή των γενικών αιτημάτων των αγροτών, καθώς και τον ορισμό των αντιπροσώπων τους.

Είναι γνωστό στο Μαξίμου ότι υπάρχουν αγρότες πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο διάλογο και αναμένουν ότι αυτή η τάση θα αυξήσει την πίεση στους υπόλοιπους που πρόσκεινται κυρίως στο ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, με την παράταση του χρόνου αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ενώ δεν αποκλείεται να μείνουν «ανοιχτά παράθυρα» για φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις.

Στο… μέτωπο της αξιολόγησης
Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών με τις διεργασίες να λαμβάνουν χώρα τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών, όσο και μεταξύ των ίδιων των δανειστών. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν να διαρρέουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι η «μεγάλη ώρα της επιστροφής», με τα κλιμάκια να φτάνουν στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου.

Πηγή: www.antenna,gr/news