ΑΣΕΠ – Προσλήψεις μονίμων: Οι πρώτες προκηρύξεις του 2016

Οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας φαίνεται πως θα μονοπωλήσουν τις φετινές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τους έχει δώσει προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς του 2016.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου σύμφωνα με το «Έθνος» θα ξεκινήσει η σταδιακή προκήρυξη συνολικά 2.440 θέσεων μόνιμων γιατρών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες που έχουν προκύψει από τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών.

Πρεμιέρα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ κάνει η Προκήρυξη 1Δ/2016, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 100 θέσεων ΠΕ και 21 θέσεων ΤΕ, σε δήμους της χώρας και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων.

Επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στην Προκήρυξη έχουν μόνο όσοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και φορέων που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από 01-01-2009 και μετά, καθώς και όσοι έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση-αναπλήρωση των αρχικώς διορισθέντων υποψηφίων με απόφαση Τμήματος του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, και δεν διορίστηκαν μέχρι σήμερα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την 1Δ/2015 λήγει στις 21 Ιανουαρίου, ενώ η ταχυδρομική αποστολή της αίτησης και των δικαιολογητικών προς το ΑΣΕΠ διαρκεί έως τις 26 Ιανουαρίου.

Έτοιμη είναι και η προκήρυξη πρόσληψης 151 μόνιμων επιστημόνων Πληροφορικής σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε άλλα υπουργεία και δημόσιους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 88 υπάλληλοι ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής και 63 υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής, οι οποίοι θα εργαστούν κυρίως ως δικαστικοί υπάλληλοι στα διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, καθώς και στις Εισαγγελίες όλης της χώρας.
Διαφωνισμός για 10.000 εκπαιδευτικούς

Έπειτα από μία επταετία αδράνειας, όλα δείχνουν σύμφωνα με το «Έθνος» πως φέτος θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός για 10.000 θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα στηρίζεται στο σύστημα μοριοδότησης που θα περιλαμβάνει την προϋπηρεσία, την επιτυχία σε παλαιότερους διαγωνισμούς, τις επιστημονικές γνώσεις (πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες), τις ειδικεύσεις (παιδαγωγική επάρκεια) και την οικογενειακή κατάσταση. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι προσλήψεις να γίνουν πριν από το Πάσχα, ώστε να προλάβουν να έχουν διοριστεί οι εκπαιδευτικοί έως τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Με την απελευθέρωση των προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των δήμων, υπολογίζεται πως θα πραγματοποιηθούν πάνω από 5.000 προσλήψεις μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τομείς στους οποίους θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία όπου υπάρχει αντίτιμο. Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ που είναι κερδοφόροι και μπορούν να χρηματοδοτήσουν από τα κέρδη τους την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Πηγή: newsbomb.gr