Κομισιόν: Ξανά στο στόχαστρο η πρόωρη περικοπή επικουρικών συντάξεων

Πίεση ασκούν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των 11 ταμείων στο ΕΤΕΑ, μέτρο που θεωρείται το μόνο που απομένει να εφαρμοστεί, όπως περιγράφεται αναλυτικά σε έκθεση της Κομισιόν, για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Μια μεταφορά βέβαια που όταν ολοκληρωθεί, είναι πιθανό να προκαλέσει άμεση μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% στα ταμεία αυτά, που έχουν πάνω από 120.000 συνταξιούχους. Ο λόγος είναι ότι αναμένεται να εφαρμοστεί αναδρομικά, η περικοπή που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ, τον Ιούλιο του 2014. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κατά την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή ακόμα και στις αρχές του επόμενου έτους, μαζί με την πρότασή της για το αγγελιόσημο.

Συνεπώς, και το ζήτημα της πιθανής κατάργησης του αγγελιοσήμου είναι «ορθάνοιχτο». Απλώς η κυβέρνηση Τσίπρα έχει καταφέρει να ενσωματώσει το συγκεκριμένο φλέγον θέμα, από το οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα ή η κατάρρευση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στις ευρύτερες παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό.

Αναφορικά με την ένταξη των ταμείων στο ΕΤΕΑ, μέτρο που η εφαρμογή του ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, η καθυστέρηση που έχει προκύψει οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ταμεία που δεν έχουν ηλεκτρονικά μητρώα για τα μέλη τους. Συνεπώς πρέπει να γίνει μεταφορά χειρόγραφων φακέλων, γεγονός που επιτείνει την καθυστέρηση, σε συνδυασμό βέβαια με τον καθορισμό ενιαίων κανόνων λειτουργίας για όλους.

Στο ΕΤΕΑ εντάσσονται τα εξής ταμεία:

α) Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π.), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.Ε.Α.Ε.Χ.) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ.).

β) Kλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

γ) Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

δ) Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

ε) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

στ) Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. ζ) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

η) Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

θ)Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. ι) Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) του Ν.Α.Τ. και

ια) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Πηγή: dikaiologitika.gr