Ο ΟΓΑ μένει αλλά οι αγρότες φεύγουν για το νέο ενιαίο ταμείο ασφάλισης

Σε σκιά του σημερινού εαυτού του μετατρέπει τον ΟΓΑ το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στο οποίο φαίνεται να κατασταλάζει η κυβέρνηση, έχοντας λάβει και μια πρώτη έγκριση από την πλευρά των δανειστών, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Το σενάριο που προκρίνεται και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε υπόψη του Γάλλου εκπροσώπου της Κομισιόν, βασίζεται στη λογική της υιοθέτησης ενιαίων κανόνων παροχών με ανταποδοτική σύνταξη που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εισφορές.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα νέο ενιαίο ταμείο κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα ενταχθούν αγρότες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο ΟΓΑ –όπως και ο ΝΑΤ-, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, διατηρείται μεν ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο όμως απογυμνώνεται από όλες τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές του αρμοδιότητες διατηρώντας μόνο τις προνοιακές. Δηλαδή την καταβολή της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και των παροχών αγροτικής εστίας

Η αλλαγή αυτή, η ένταξη δηλαδή των αγροτών στον νέο ενιαίο φορέα ασφάλισης, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αντιστοίχιση των εισφορών με αυτές που καταβάλλονται προς το ΙΚΑ και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, οδηγεί έως και σε τριπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι αγρότες για τη σύνταξή τους ενώ ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του πραγματικού (φορολογητέου) εισοδήματος και όχι του τεκμαρτού.

Με το σημερινό καθεστώς, οι αγρότες πληρώνουν εισφορές 7% επί συγκεκριμένων τεκμαρτών εισοδηματικών κλιμακίων ενώ ένα 14% καταβάλλει το κράτος. Με το σενάριο που προωθείται, όμως, οι εισφορές των αγροτών ανεβαίνουν στο 20% προκειμένου να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, καταργείται η κρατική χρηματοδότηση.

Προκειμένου να υπάρξει ομαλότερη προσαρμογή των αγροτών, να αποφευχθεί μια έκρηξη της «μαύρης εργασίας» (η οποία θα στερούσε έσοδα από τα κρατικά ταμεία) και, επιπλέον, να κατευνασθούν οι αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειας οι οποίοι ήδη εισπράττουν την αγανάκτηση των αγροτών –λόγω και των προωθούμενων αλλαγών στη φορολογία- στην κυβέρνηση επιχειρούν να ως αντιστάθμισμα πενταετή (αντί για τριετή) περίοδο προσαρμογής και, παράλληλα, τον καθορισμό μιας κατώτατης ασφαλιστικής κλίμακας ώστε να καλυφθούν τα πολύ χαμηλά αγροτικά εισοδήματα π.χ. στα 300 ευρώ μηνιαίο εισόδημα (3.600 ετήσιο).

«Παράθυρο» για αυξήσεις στις ήδη χορηγούμενες συντάξεις

Ως αντιστάθμισμα σε όλα τα παραπάνω, οι εμπνευστές του σχεδίου παραθέτουν τις αυξήσεις στη βασική σύνταξη που ήδη εισπράττουν οι συνταξιούχοι του ταμείου η οποία θα διαμορφωθεί από τα σημερινά 330 ευρώ στα 384 ευρώ (Εθνική σύνταξη για όλους).

Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντίδραση, σε αυτό ακριβώς το σημείο επικεντρώνονται οι αντιδράσεις των δανειστών οι οποίοι απορρίπτουν οποιαδήποτε αύξηση στις συντάξεις που ήδη χορηγούνται από τα ασφαλιστικά σημεία. Γι’ αυτό και στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να επιταχυνθεί η μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ από το 4% κατ’ έτος που είναι σήμερα στο 8% κατά το διάστημα το 2016 έως το 2020.

Πηγή: agronews.gr