Μητσοτάκης: προτεραιότητα μας η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων για τους αγρότες

Την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα “λιμνάζουν”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με παραγωγούς στο Καρποχώρι Καρδίτσας, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως τα χρήματα αυτά είναι κοντά στα 6 δισ. ευρώ, και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος. Τόνισε ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών “καρκινοβατεί” ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης.

Όπως είπε, «είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις ομάδες παραγωγών και τα κίνητρα, αλλά και την ευελιξία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Δεν μου αρέσει όταν μιλάω σε ανθρώπους της γης και του πρωτογενούς τομέα, να χρησιμοποιώ τη λέξη επιχειρηματίας. Όμως, στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των παραγωγών».

Μιλώντας για τις λογικές του παρελθόντος και κάποιες περιπτώσεις αγροτών «που δανείζονταν και ξόδευαν χωρίς να σκεφτούν την τελική διάθεση του προϊόντος», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «αυτά ανήκουν στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών και για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα να τη στηρίξουμε».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους»

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, που άπτεται εμμέσως με τον πρωτογενή τομέα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η προώθηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ισοδυναμεί με την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. «Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει αυτόν τον νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, πριν από τις δημοτικές εκλογές του ’19.

Πηγή: ant1news.gr