Ο Μακρόν καλεί τη Γερμανία για ένα νέο ξεκίνημα

Σε συνέντευξη στην Sueddeutsche Zeitung και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνει έκκληση στη Γερμανία για ένα νέο ξεκίνημα σε ένα κλίμα συνεργασίας, όπως εκείνο μεταξύ Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ.
Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες ο Γάλλος πρόεδρος ασκεί κριτική σε Πολωνία και Ουγγαρία λέγοντας: «Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την ΕΕ, η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας».

Ο Εμ. Μακρόν αποφεύγει να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύει ακόμα πως η ευρωζώνη οδηγείται στην αυτοκαταστροφή, χωρίς μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην SZ ως υπουργός Οικονομίας. Δηλώνει ότι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και κάνει λόγο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση: «Αν δεν το πράξουμε εξασθενούμε την Ευρωζώνη. Θα πρέπει να δομήσουμε ένα πυλώνα ευθύνης και ένα πυλώνα αλληλεγγύης. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό» καταλήγει ο Γάλλος πρόεδρος.