Στα Φάρσαλα θα διεξαχθεί το Γαβούστιμα 2017 από τον Σύλλογο Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων

Τη διοργάνωση του φετινού 19ου Πανελληνίου Γαβουστηματος, που θα γίνει στα Φάρσαλα από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων.

Το 1922 και το 1924 μετά τον μεγάλο διωγμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και διασκορπίστηκαν σε περιοχές όλης της Ελλάδας, καθώς επίσης και σε χωριά της Επαρχίας Φαρσάλων. Οι λιγοστές αποσκευές που έφεραν μαζί τους ήταν οι χοροί, τα τραγούδια, οι παραδόσεις τα ήθη  και τα έθιμά τους.

Το 2001 μια ομάδα συμπατριωτών μας με όρεξη, μεράκι και αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες, ιδρύσανε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων με σκοπό την διατήρηση των ηθών και των εθίμων και την διάδοση τους στις επόμενες γενιές. Ο Σύλλογός μας έχοντας την πεποίθηση πως με την ιστορική λήθη μπορούμε να συνεχίσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας ταξιδεύοντας στα χνάρια των προγόνων μας, προσπαθεί να καταγράψει όλα αυτά που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν, μαζεύει πολύτιμες πληροφορίες κι αγκαλιάζει με θέρμη τις μνήμες και τις παραδόσεις μας.

image

Τα γραφεία του Συλλόγου μας στεγάζονται σε έναν άνετο και ευρύχωρο χώρο ο οποίος περιλαμβάνει και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων , επίσης με τη στήριξη των μελών του συλλόγου που συνέβαλλαν στην προσφορά παραδοσιακών αντικειμένων καταφέραμε και δημιουργήσαμε μία  << Μικρασιάτικη Γωνιά >>. Επίσης δημιουργήσαμε Δανειστική Βιβλιοθήκη, Δισκοθήκη και συλλέξαμε Φωτογραφικό Υλικό.Ο σύλλογός μας απαριθμεί περίπου 500 μέλη. Σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο χορωδών με έμφαση στο Μικρασιατικό Τραγούδι.

Να δημιουργήσει χορευτικά τμήματα: Ενηλίκων, Εφήβων και Παιδικό με σκοπό την ανάδειξη και διάδοση των χορών της Καππαδοκίας και Μικράς Ασίας από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους. Λαμβάνει μέρος σε αξιότιμες εκδηλώσεις τόσο στην Επαρχία Φαρσάλων όσο και  σε πολλές περιοχές  της Ελλάδος. Επίσης διοργανώνει εκδηλώσεις, δρώμενα και διάφορες επιμορφωτικές εκδρομές. Με την έναρξη του νέου έτους πραγματοποιείται ο Ετήσιος χορός, καθώς και η κοπή πίτας. Ο ετήσιος χορός μας είναι μία ευκαιρία για την συνάντηση και διασκέδαση όλων των μελών και των φίλων του συλλόγου. Επίσης ο μήνας Σεπτέμβρης είναι αφιερωμένος απο τον Σύλλογό μας στην τέλεση του Ετήσιου Μνημοσύνου για την ημέρα μνήμης, γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, διοργανώνοντας  ένα διαφορετικό δρώμενο κάθε χρόνο με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη των τμημάτων μας ( χορευτικό, χορωδία) και θέμα τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Λαμβάνουμε μέρος στο Πανελλήνιο Γαβούστιμα-Σύναξη Καππαδοκών, μία εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος από διαφορετικό σύλλογο σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Η πρόεδρος του συλλόγου Βασιλική Κοντοπούλου και το Δ.Σ. αισθάνονται χαρά και υπερηφάνεια που αναλάβανε την διοργάνωση του 19ου Πανελλήνιου Γαβουστίματος- Σύναξη Καππαδοκών που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη των Φαρσάλων στις 25, 26 και 27 Αυγούστου 2017.Η συγκεκριμένη εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας , τον Δήμο Φαρσάλων και τελείται υπό την αιγίδα της Π.Ε.Κ.Σ. (Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων).