Κώστας Αγοραστός: «Χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της δεύτερης ημέρας για το 33ο Αντάμωμα Βλάχων, το βράδυ του Σαββάτου έγινε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέροντας τα εξής:

“Σας καλοσωρίζουμε στο 33ο Αντάμωμα Βλάχων που γίνεται στη Θεσσαλία και στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, για το μεγαλύτερο αντάμωμα που έγινε ποτέ με 60 συλλόγους και πάνω από 2000 χορευτές και συμμετέχοντες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές γιατί σε μια δύσκολη περίοδο, ενώσαμε τις δυνάμεις για να έχουμε αποτέλεσμα με αξία στην κοινωνία.

Η ενασχόληση με την παράδοση προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην εθνική μας ψυχή και να γίνει κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση, η οποία αποτελεί μια σημαντική πτυχή του πολιτισμού μας, που δίνει τη δυνατότητα της επικράτησης του Δικαίου πάνω στη Δύναμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε και πρέπει να στραφούμε μέσα στην εθνική μας ψυχή και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για παραγωγική αντίσταση.

Έχει τονιστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα ο ιστορικός ρόλος των Βλάχων, ως ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού. Άφησαν στο πέρασμα τους έντονα αποτυπώματα της παρουσίας τους, σ’ όλους τους τομείς της εθνικής και της οικονομικής ζωής του τόπου μας, αλλά και παντού όπου βρέθηκαν είτε στην χώρα μας, είτε στην ξενιτιά, κάτω από ευνοϊκές ή κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Για τη ζωή και τις δραστηριότητες των Βλάχων, τα ήθη και τα έθιμα τους, τα τραγούδια, τους θρύλους και τις αγωνίες τους, για τον πολιτισμό τους, για την προσήλωσή τους στην Ορθοδοξία, για την προσφορά τους στα κοινωνικά, επιστημονικά και εθνικά δρώμενα της πατρίδας μας, για τη συμμετοχή τους στους εθνικούς μας αγώνες, έχουν γραφτεί πολλές χιλιάδες σελίδες. Οι Βλάχοι, ή πιο σωστά οι βλαχόφωνοι Έλληνες συνέβαλλαν σημαντικά στον ελληνισμό από τον μητροπολιτικό τους χώρο που ήταν η ραχοκοκαλιά της Πίνδου, μέχρι τα Βαλκανία και την κεντρική Ευρώπη.

Οι Βλάχοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως μια εξελληνισμένη ομάδα ή μια ομάδα διχασμένη ανάμεσα στις εθνικές προπαγάνδες των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά ως μία γνήσια έκφραση της ρωμιοσύνης.

Με την ίδρυση του πρώτου ελεύθερου κράτους των Ελλήνων, προσέτρεξαν για τη στήριξή του μεγάλοι βλαχόφωνοι Έλληνες ευεργέτες. Πολλά σημαίνοντα κτίρια και ιδρύματα της Αθήνας οφείλονται σ’ αυτούς: Γ. Αβέρωφ, Μιχ. Τοσίτσας, Ν. Στουρνάρας, Σ. Σίνας, Ευάγ. και Κων/νος Ζάππας, Απ. Αρσάκης κ.ά.

Όλα αυτά είναι ευρέως γνωστά και είναι σημαντικό ότι έχουν καταγραφεί στην ιστορία του έθνους μας. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη.

Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και όλους εσάς, γιατί κρατάτε ψηλά την σημαία της παράδοσης και συμβάλλετε στη διατήρηση της από γενιά σε γενιά ενώνοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο.”