Κίνδυνος “εμφράγματος” για το Taxisnet

Ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου και απομένουν μόλις 12 ημέρες για την κατάθεση τους, περίπου 3 εκατομμύρια υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τη δήλωση τους.

Κι ενώ τα κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει σε κάθε τόνο, ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά παράταση, όλα δείχνουν ότι το ΥΠΟΙΚ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την άποψη του ακόμα και για πρακτικούς λόγους.

Με δεδομένο τον αριθμό των δηλώσεων που απομένει να υποβληθούν και τις μέρες που απομένουν, θα πρέπει κάθε μέρα να υποβάλλονται πάνω από 240.000 δηλώσεις.

Εάν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το πρωί της 19/6/2017 δεν έχουν υποβληθεί περίπου 2,8 εκατομμύρια δηλώσεις,

Το νούμερο αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει «έμφραγμα» στο Τaxis, αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα μη αντιμετωπίσιμα σημειώνουν στελέχη της Αρχής, καθώς πέρσι ο μέγιοστος αριθμός υποβολής δηλώσεων σε μόνο μία ημέρα ήταν 163.915 δηλώσεις (στις 14 Ιουλίου).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγείται στην παράταση των προθεσμιών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους λογιστές οι οποίοι τη ζητούν μετ’ επιτάσεως.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί κια εκκαθαριστεί ως τώρα, προκύπτει ότι:

  • 4 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν φόρο 900 ευρώ κατά μέσο όρο
  • 2 στους δέκα έχουν επιστροφή 360 ευρώ κατά μέσο όρο
  • 4 στους 10 έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά
  • “Ανάσα” και στα δημόσια έσοδα, αναμένεται να δώσει η αλματώδης αύξηση χρήσης καρτών στις συνναλαγές πολιτών με τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, οι συναλλαγές μέσω POS ανήλθαν σε 9 δις ευρώ, έναντι 7,8 δις ευρώ πέρσι.

Στο σύνολο του έτους, εκτιμάται ότι ο όγκος των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα θα φθάσει τα 20 δις ευρώ.