Η διαστημική τεχνολογία της NASA στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

«Τέλος» στις επώδυνες και επεμβατικές μεθόδους για την παρακολούθηση των προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος στον βαρέως πάσχοντα ασθενή, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπόσχονται οι νέες τεχνικές καταγραφής και εκτίμησης των ζωτικών λειτουργιών, οι οποίες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, στην διεθνή συνάντηση επιστημόνων, που συνδιοργανώνουν η «Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας» και η «Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας».

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα βασίζονται στα πρότυπα της διαστημικής ιατρικής που ήδη εφαρμόζεται από τη NASA. «Πρόκειται για ασφαλείς και ανώδυνες διαδερμικές εφαρμογές, που παρέχουν στον γιατρό πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη θεραπεία του ασθενούς», ανέφεραν οι ομιλητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υποστήριξη των ατόμων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γίνεται σήμερα με την εισαγωγή και χρήση καθετήρων και ενδοφλεβίων μικροσυσκευών, ώστε ο εξειδικευμένος εντατικολόγος να αξιολογήσει τα στοιχεία, να ρυθμίσει την αγωγή που χορηγεί στον πάσχοντα και να ελαττώσει τις επιπλοκές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «οι νέες τεχνικές ανατρέπουν την παραδοσιακή πρακτική, διευκολύνουν τον επιστήμονα, μειώνουν κατά περίπου 15% τον χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ και συγχρόνως περιορίζουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

«Οι μέθοδοι παρακολουθούν και εκτιμούν με αναίμακτο τρόπο την μικροκυκλοφορία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κίνδυνο επιπλοκών, να προσαρμόζουμε κάθε λεπτό την αγωγή στους βαρέως πάσχοντες», σημειώνει η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, συμπληρώνοντας ότι «οι τεχνικές αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα σε κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών» και τονίζοντας ότι «μειώνοντας τον χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ θα αυξηθεί η δυνατότητα νοσηλείας μεγαλύτερου αριθμού ασθενών, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα επιβίωσης όσων χρήζουν εντατικής υποστήριξης».

Τις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης που, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, παρακολουθούν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι από όλον τον κόσμο, ολοκληρώνονται το Σάββατο.

Πηγή: ant1news.gr