Μάξιμος: Ταχεία καταγραφή και αποζημιώσεις σε Κιλελέρ και Φάρσαλα

«Επειδή η περιοχή που επλήγη είναι μεγάλη σε έκταση, και στις εαρινές καλλιέργειες πρέπει οι αποτυπώσεις να είναι γρήγορες για να μην χαθεί η χρονιά για τους αγρότες που επλήγησαν, ποιες οι ενέργειές σας προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα και το δίκαιο των αποζημιώσεων», ζητά να πληροφορηθεί από την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση και την έντονη βροχή (24.05.17) σε πολλές καλλιέργειες στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σημειώνει τα εξής:  

«Σύμφωνα με μαρτυρίες των αγροτών των περιοχών αυτών, το χαλάζι, κατά τόπους, ήταν τέτοιου μεγέθους που εκμηδένισε την παραγωγή, ενώ το μεγάλο ύψος της βροχής σε ένα απόγευμα δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα. Η ζημιές εστιάζονται σε μεγάλο μέρος του Δήμου Κιλελέρ, στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Χάλκης, Νίκαιας και Αγίων Αναργύρων μέχρι το Νέο Περιβόλι, το Μοσχοχώρι, το Ζάππειο και τη Χαρά, ενώ δεν γλύτωσαν και περιοχές του δήμου Φαρσάλων. Χωρικά, επλήγη η περιοχή γύρω από τον Δασόλοφο, τη Νεράιδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων.

Εαρινές καλλιέργειες, όπως βιομηχανική ντομάτα και βαμβάκι επλήγησαν περισσότερο, καθότι βρισκόταν σε ευαίσθητο στάδιο, άλλα σημαντική είναι η ζημιά και στα κριθάρια -σύμφωνα με τους παραγωγούς- που ήταν έτοιμα για θερισμό. Επιπλέον, επλήγησαν και πολλά ψυχανθή που καλλιεργούνται στις περιοχές αυτές, όπως φακές, ρεβίθια, βίκος, άλλα και κρεμμύδια, αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες.

Στην αγροτική παραγωγή, η κακή αρχή συχνά αποδεικνύεται καταστροφική για το εισόδημα των γεωργών. Επειδή οι εναλλακτικές για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα είναι ελάχιστες, η γρήγορη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, τόσο για την εκτίμηση όσο και την αποζημίωση, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητή από τους αγρότες που πληρώνουν έγκαιρα, παρά τις δυσκολίες τις εισφορές τους».