Η γκάφα της Μελάνια στην ερώτηση του Πάπα:«Τι ταΐζεις τον Τραμπ, πίτσα;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε σήμερα το Βατικανό, όπου συναντήθηκε για 25 λεπτά με τον πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ξένοι ανταποκριτές, η σύντομη συνάντηση αν και ξεκίνησε με αμοιβαία χαμόγελα, υπήρξε αρκετά άβολη και αμήχανη καθώς οι δύο τους στο παρελθόν έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις. Μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, η κόρη του Ιβάνκα με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ και φυσικά η Μελάνια.

Κι ενώ όλοι ασχολούνταν με το κλίμα της συνάντησης, τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών αλλά και όσα υπονοήθηκαν από την γλώσσα του σώματός τους, μια στιχομυθία ελάχιστων δευτερολέπτων μεταξύ Ποντίφικα και Μελάνια έχει καταφέρει να γίνει αντικείμενο έντονου σχολιασμού. Είναι η στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στην Μελάνια, την ρωτά τι ταΐζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τα μέσα ενημέρωσης αναμετέδωσαν την επίμαχη στιχομυθία λέγοντας πως ο Πάπας ρώτησε αστειευόμενος την Μελάνια «Τι τον ταΐζεις, πίτσα;» κι εκείνη του απάντησε «Πίτσα, ναι!».

Μόνο που με μια πιο προσεκτική παρατήρηση, αποδεικνύεται πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ουσιαστικά πρόκειται για γκάφα της Μελάνια- δεν κατάλαβε τι ακριβώς την ρώτησε ο Πάπας στα ιταλικά, ο μεταφραστής του δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κουβέντα του και η Μελάνια βιάστηκε να απαντήσει.

Αυτό είναι το βίντεο όπως το μετέδωσαν και μετέφρασαν λανθασμένα πολλά μέσα ενημέρωσης:

Η στιχομυθία, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική. Στην πραγματικότητα, ο Πάπας δεν λέει τη λέξη πίτσα αλλά ρωτά την Μελάνια στα ιταλικά «Τι τον ταΐζεις, ποτίτσα;» [σ.σ. H ποτίτσα (Potica) είναι ένα παραδοσιακό εορταστικό σλοβένικο γλυκό που γίνεται από ζύμη, τυλιγμένη σε ρολό με γέμιση. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη poviti, που σημαίνει «τυλίγω ρολό»]. Και η συνέχεια έχει ως εξής: Ο μεταφραστής δεν προλαβαίνει να μεταφράσει όλη την πρόταση αλλά μόνο το «τι τον ταΐζεις»- η Μελάνια ακούει «πίτσα» και δεν αντιλαμβάνεται καν την έμμεση αναφορά του Πάπα στην πατρίδα της, την Σλοβενία- η Μελάνια απαντά ό,τι να’ ναι- η συζήτηση λήγει με αμήχανα γέλια.

Πηγή: Με πληροφορίες από Guardian και NBC - lifo.gr