Τσίπρας: είναι τόσο θετικά τα μηνύματα που θα αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα

Αισιοδοξία για θετική έκβαση στο Eurogroup της 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή.

Σημείωσε χιουμοριστικά μάλιστα, ότι αυτά τα μηνύματα είναι τόσο θετικά που στην κυβέρνηση δυσκολεύονται να τα πιστέψουν. «Είναι πολύ καλά τα νέα για να είναι αληθινά, είναι τόσο θετικά που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα δηλαδή», ήταν η χαρακτηριστικά του φράση.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και βγει λευκός καπνός στο Eurogroup, με συνολική συμφωνία για το χρέος, η χώρα θα ενταχθεί στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης και θα υπάρξει επενδυτικό “τσουνάμι” στην Ελλάδα, αφού ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες πλευρές πλην των Κινέζων.

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην κόντρα Σόιμπλε – ΔΝΤ «είναι υπαρκτή η σκληρή τους αντιπαράθεση», είπε για να προσθέσει ότι «εμείς έχουμε βγει εκτός κάδρου». Τη διαπραγματευτική σύγκρουση επιβεβαίωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στο Πεκίνο κι αυτό είναι ένα θέμα που έθιξε στη συνομιλία του με την Άνγκελα Μέρκελ. «Το ΔΝΤ στηρίζει κάτι που επιδιώκουμε εδώ και 7 χρόνια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος του απάντησε πως έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Η λύση που προσδοκά η κυβέρνηση αφορά στην απομείωση του χρέους με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως εξαρτάται από τα πόσα χρόνια θα υπάρχει πλεόνασμα στο 3,5 %. «Αν το σήμα του Eurogroup, είναι δυνατόν να έχουμε τις πρώτες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το 10ετές ομόλογο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και αν αυτό πέσει στο 4 με 4,5% δεν είναι απαγορευτικό να δανειζόμαστε από τις αγορές.

Ωστόσο, το Βερολίνο θέλησε να μετριάσει τις προσδοκίες της Αθήνας ενόψει του Eurogroup. Η καγκελαρία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή. Κοινοτικός αξιωματούχος, εξάλλου, διεμήνυσε πως η πιθανότητα συμφωνίας στο Europgroup είναι 50-50…

Πηγή: www.ant1news.gr