Τζανακόπουλος: δεν είναι όλα τα μνημόνια ίδια

«Δεν είναι όλα τα μνημόνια ίδια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επέμεινε ότι, αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Επανέλαβε, επιπλέον ότι αν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα, τα μέτρα που ζητεί δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

«Δεν είναι ίδια τα μνημόνια 1 και 2 που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και έκρηξη της ανεργίας με τον πολιτικό συμβιβασμό που έγινε τον Ιούλιο του 2015», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ενώ τόνισε πως συγκρίνοντας τα πρώτα δύο ελληνικά προγράμματα με το τρίτο, πρόκειται «για τη μέρα με τη νύχτα».

«Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, με μέτρα που δεν θα επιλέγαμε αν δεν βρισκόμασταν σε καθεστώς επιτροπείας», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι, στο Eurogroup της 22άς Μαΐου θα τεθούν επί τάπητος τόσο η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, όσο και το ζήτημα του χρέους.

Τόνισε, επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ταμείο επιθυμεί ρύθμιση του χρέους, αλλά η Γερμανία εκτιμά ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του, η  συμφωνία για ρύθμιση του χρέους είναι «μονόδρομος».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρώματα τα οποία έχουν υποστεί επιβαρύνσεις, σημείωσε ωστόσο ότι, πρόκειται για μειοψηφία.

Διαβεβαίωσε ότι το 2017 δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, είπε όμως για το 2018 ότι,  «μπορεί η αλλαγή στον υπολογισμό να αυξήσει για λίγο τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο η οριζόντια έκπτωση 15%, θα οδηγήσει -για την πλειονότητα των ασφαλισμένων- σε ίδιες ή σε κάποιες περιπτώσεις και μειωμένες εισφορές».

Ερωτηθείς με το Ελεγκτικό Συνέδριο, σημείωσε ότι, γνωμοδότησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές και καλύτερη αιτιολόγηση.

«Θα ληφθεί υπ’ όψιν η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», πρόσθεσε σχετικά, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση πως θα δημιουργηθεί περαιτέρω ζήτημα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ότι έχουν κανονιστεί συγκεκριμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Κίνας, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τέλος, επιμένοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, στο τέλος της τετραετίας, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

Πηγή: ant1news.gr