Οι βρετανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους

Σοβαρές ελλείψεις σε τουλάχιστον 60 επαγγέλματα όπως είναι οι μηχανικοί, οι ειδικοί στην πληροφορική, στα ιατρικά επαγγέλματα και οι λογιστές έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη Βρετανία και αναμένεται να αυξηθούν λόγω του επερχόμενου Brexit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Guardian, ήδη οι εργοδότες στη Βρετανία έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένους εργαζομένους καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι που έχουν ξένη υπηκοότητα βρίσκονται μπροστά σε αβέβαιο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει επειδή τώρα αρχίζουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να είναι κανείς σίγουρος αν το διαζύγιο θα είναι τελικά φιλικό.

Η έλλειψη συνολικής εικόνας για τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να εργάζονται στο μέλλον ξένοι υπήκοοι στη Βρετανία αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς υποψηφίους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ενδιαφέρονταν να εργαστούν στη χώρα. Επίσης αρνητικά επηρεάζει τους ξένους η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας.

Στοιχεία από την αγορά εργασίας δείχνουν ότι οι κενές θέσεις στη χώρα συνέχισαν να αυξάνονται και τον Απρίλιο, για προσωπικό πλήρους όπως και προσωρινής απασχόλησης. Η τάση αυτή καταγράφτηκε και τον Μάρτιο και όλους τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα σήμερα οι ελλείψεις σε προσωπικό να είναι οι περισσότερες των τελευταίων 16 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας.

Πλέον αυξάνονται οι προκλήσεις για την κυβέρνηση η οποία καλείται να υιοθετήσει προγράμματα επενδύσεων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από εργαζομένους ώστε να μπορούν να καλύψουν μελλοντικές ανάγκες.

Επίσης αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε εργαζόμενοι από το εξωτερικό να εξακολουθήσουν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Βρετανίας.

Πηγή: cnn.gr