Deutsche Welle: Ψάχνουν φόρμουλα για το ελληνικό χρέος -Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Η προετοιμασία μίας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα είναι ο στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων, που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.

Αυτή η συνολική απόφαση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, γράφει η Deutsche Welle. Το βάρος πλέον, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς, έχει πέσει στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, την οποία επικαλείται η DW, μέσα στην εβδομάδα- στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου των G7 (11-13 Μαΐου στο Μπάρι), θα γίνουν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα συζητηθεί στο Εuroworking Group, την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια στο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Τα σενάρια στο τραπέζι

Το σχέδιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κινείται στη βάση της απόφασης του Εurogroup του Μαΐου 2016, ωστόσο θα είναι πιο περιγραφικό σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα υλοποιηθούν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, αναφέρει το δημοσίευμα. Το Ταμείο ζητά να αποσαφηνιστεί η απόφαση του Eurogroup, προκειμένου να έχει μια σαφή πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Οσο για τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, που είναι στο τραπέζι, επικεντρώνονται στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, στην μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους ώστε να μειωθεί το επιτόκιο ή ακόμη στην επαναγορά των διμερών δανείων που είχαν δώσει οι εταίροι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

Η διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, η οποία τους τελευταίους μήνες – και λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, καταλήγει η Deutsche Welle.

Πηγή: iefimerida.gr