Σοκ στη Βρετανία: Θα κληθούν να πληρώσουν έως και 100 δισ. ευρώ στην ΕΕ για το Brexit

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 40 δισ. ευρώ σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις και αντανακλά τις αυστηρότερες απαιτήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας έναντι της Βρετανίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει στο παρελθόν, ότι η Βρετανία ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει έως και 60 δισ. ευρώ προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πληρωμές για αγροκτήματα και κοινοτικές επιδοτήσεις έως το τέλος της δεκαετίας, φαίνεται πως ανεβάζουν τον «λογαριασμό» που θα πρέπει να καταβάλλει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ΕΕ διαμηνύει ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει το μερίδιο που της αναλογεί για περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ακίνητα.

Ερωτηθείς, πάντως, για το ποσό που θα πληρώσει η Βρετανία για τον διακανονισμό των όρων του διαζυγίου, ο γραμματέας του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν θα πληρώσουμε 100 δισ. ευρώ. Κάποτε ήταν 50 δισ. ευρώ, μετά ανέβηκε στα 60 δισ. ευρώ και τώρα 100 δισ. ευρώ. Δεν έχουμε ενημερωθεί για το νούμερο», είπε στο «Good Morning Britain».

Σήμερα, ο Γκι Φέρχοφστατκαι ο Μάικλ Μπαρνιέ, πρόκειται να ανακοινώσουν αντίστοιχα την στρατηγική του κοινοβουλίου και το «εγχειρίδιο» των διαπραγματεύσεων για το Brexit, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου στις Βρυξέλλες. Αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν και εκτιμήσεις για τον «λογαριασμό» που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, πάντως, φέρονται να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την «τρύπα» που θα προκαλέσει στον προϋπολογισμό της Ένωσης το Βrexit.

Πηγή: www.ethnos.gr