Δεύτερο “όχι” στην Τουρκία για την έκδοση των αξιωματικών

Απορρίφθηκε το δεύτερο αίτημα έκδοσης των τριών εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, με απόφαση του συμβουλίου Εφετών.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα είχε υποβάλει αρνητική εισήγηση στο αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Όπως μάλιστα τόνισε η εισαγγελική λειτουργός «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των στρατιωτικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η εισαγγελέας μάλιστα χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα έκδοσης και των οκτώ στρατιωτικών τον περασμένο Ιανουάριο, κίνηση που εξαγρίωσε την Τουρκία, η οποία εξέδωσε νέο αίτημα έκδοσης.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι στρατιωτικοί εμπλέκονται στην απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ερντογάν και έχουν ζητήσει την έκδοσή τους στη χώρα.

Πηγή: www.ant1news.gr