Ο ISIS “ξαναχτυπά” το Παρίσι λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές

Γνώριμος στις γαλλικές Αρχές ήταν ο δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης κατά αστυνομικών, που στοίχισε τη ζωή ενός εξ αυτών, καθώς και του 39χρονου ενόπλου.

Την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση, που έγινε στις 21:00, περίπου, τοπική ώρα, όταν αστυνομικοί είχαν σταματήσει σε κεντρικό σημείο των Ηλυσίων Πεδίων, ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq, ο δράστης Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος ήταν μαχητής της οργάνωσης.

Ο δράστης σταμάτησε με αυτοκίνητο δίπλα στο ήδη σταματημένο περιπολικό και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας έναν αστυνομικό, τραυματίζοντας ακόμα δύο, καθώς και μία διερχόμενη από το σημείο τουρίστρια, για να πέσει νεκρός λίγο μετά από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, ο δράστης ήταν γνωστός στη γαλλική Ασφάλεια, για τη ριζοσπαστικοποίησή του, ενώ είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση, όταν είχε πυροβολήσει δύο αστυνομικούς, το 2001.

Μετά από έρευνες που έγιναν στο σπίτι του, στο ανατολικό Παρίσι, συνελήφθη ένας άνδρας, ως ύποπτος για συνεργός του, ενώ η Αστυνομία ερευνά το αν έδρασε μόνος του ή όχι.

Το περιστατικό έγινε μόλις λίγα 24ώρα προτού στηθούν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σε μία Γαλλία που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των συνεχών επιθέσεων που δέχεται από τζιχαντιστές.

Ο Φρανσουά Ολάντ, που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για σήμερα, ενώ από την ώρα της επίθεσης κι έπειτα, η ήδη ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Παρίσι, αυξήθηκε περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Κυριακή εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει αστυνομική παρουσία και εντός των εκλογικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας έγιναν δύο συλλήψεις στη Μασσαλία, ανδρών που φαίνεται να σχετίζονταν με τον ISIS, σχεδιάζοντας τρομοκρατική επίθεση την ημέρα των εκλογών.

Όλα τα παραπάνω, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πιο αμφιλεγόμενης προεκλογικής περιόδου της χώρας, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του αντιμεταναστευτικού ρεύματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία επαναλαμβάνει και υψώνει τις ρατσιστικές της κορώνες, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν πολύ κοντά στο δεύτερο γύρο των εκλογών, χωρίς κανέναν αμιγώς «επικίνδυνο» αντίπαλο.

Πηγή: www.ant1news.gr