Μέχρι τις 2 Μαΐου οι ενστάσεις για τα βιολογικά

Από την Τρίτη 18 Απριλίου, ξεκίνησε η διαδικασία ενστάσεων στο Μέτρο των Βιολογικών, με τους ενδιαφερομένους να μπορούν να ενημερωθούν για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, καθώς και για κάθε εξατομικευμένη – αναλυτική πληροφορία μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας https://p2.dikaiomata.gr/Organics16, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή μέχρι την Τρίτη 2 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των απορριφθέντων ξεπερνάει τους 45.000, ανάμεσα στους οποίους είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες εκτός Natura. Στο υπουργείο γίνονται συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κι ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να μειωθεί το ύψος των επιδοτήσεων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός. Για τη συνολική κάλυψη των ενδιαφερομένων απαιτείται ένα ποσό κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 440 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού από τα 440 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν και εκκρεμότητες των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες υπολογίζονται σε 180.000 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες οι βιοκαλλιεργητές απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς στην οποία ανέφεραν: «Σας καλούμε, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτεί πάγωμα του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος που αφορά στην ΚΥΑ και την προκήρυξη του προγράμματος που έχει ήδη δημοσιευτεί». Σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι διαδικασίες από την πλευρά των παραγωγών θα γίνει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του το υπουργείο αρνείται κάθε συζήτηση για να επανεξετασθούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα με το αιτιολογικό ότι θα χαθούν χρόνος και χρήματα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 3% του συνόλου των αγροτών και σε περίπτωση που θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, αυτόματα ο αριθμός των παραγωγών θα έφτανε σε ένα μόλις χρόνο στο 10%!

Πάντως, το ΥπΑΑΤ έχει προγραμματίσει μία δεύτερη πρόσκληση εντός του 2017 (προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ).

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: www.eleftherostypos.gr