Η τραγική σύμπτωση στο Σαραντάπορο 41 χρόνια μετά!

Ενα από τα πλέον πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που κόστισε τη ζωή σε 50 άτομα-46 επιβάτες και 4 μέλη του πληρώματος- συνέβη στην ίδια περιοχή του Σαραντάπορου πριν 41 χρόνια.

Τι έριξε το ελικόπτερο – Φωτίζει τα αίτια η αρχιλοχίας που σώθηκε από θαύμα – Συγκλονιστικά στοιχεία

Ενα δικινητήριο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας με το όνομα «Νήσος Μήλος» που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και πετούσε με προορισμό την Κοζάνη και ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα συνετρίβη στην περιοχή.

ma

«Κάρβουνο έγιναν και οι 50. Τρομερό το θέαμα στον τόπο της συντριβής. Αδύνατη είναι η αναγνώριση των πτωμάτων» έγραφε τότε η εφημερίδα Μακεδονία.

Σε μετέπειτα φύλλο της η ίδια εφημερίδα παρουσίαζε τα 36 ερωτήματα που έθεσε ο ανακριτής για το πολύνεκρο δυστύχημα.

mak1

Με τη σειρά της, η Καθημερινή έγραφε: «Αεροπορική τραγωδία νοτίως της Κοζάνης λόγω κακοκαιρίας και πυκνής νεφώσεως».

kath

Το ιστορικό της τραγωδίας

Στις 23 Νοεμβρίου το 1976, το δικινητήριο αεροσκάφος τύπου YS-11A και όνομα «Νήσος Μήλος» απογειώνεται στις 8:35 το πρωί από το Ελληνικό με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο Φίλιππος της Κοζάνης.

Ενδιάμεσος σταθμός ήταν η Λάρισα. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Κώστας Σκιαδάς, ήταν έμπειρος και πρώην ιπτάμενος της πολεμικής αεροπορίας.

Συγκυβερνήτης του ήταν ο Νικόλαος Τάρναρης. Στην αρχή του ταξιδιού ο καιρός ήταν καλός αλλά οι πιλότοι είχαν ενημερωθεί από την επιμελητεία των πτήσεων της Ολυμπιακής ότι είχε πυκνή ομίχλη σε Λάρισα και Κοζάνη.

Μόλις λεπτά πριν τις 9, το πλήρωμα επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου της Λάρισας και ζητεί πλήρες μετεωρολογικό δελτίο τόσο για τη Λάρισα όσο και για την Κοζάνη.

Γρήγορα αντελήφθησαν ότι η προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λάρισας θα ήταν αδύνατη αλλά ο κυβερνήτης αποφασίζει να συνεχίσει την προσέγγιση.
Στις 09:07 η Λάρισα μεταβιβάζει το δελτίο καιρού του αεροδρομίου της Κοζάνης:«Ολυμπιακή 830 ο καιρός στην Κοζάνη νεφοσκεπής 8/8 AC8000 πόδια, 6-8 SCU 3500 πόδια, 2/8 ST 1500 πόδια, θερμοκρασία εδάφους 60C, βαρομετρική 29,62 ορατότητα 8 – 10 χιλιόμετρα, άνεμος 10 κόμβοι …Ευχαριστούμε Λάρισα, ελήφθη ο καιρός από Ολυμπιακή 830, να διαβιβασθεί στην Κοζάνη ότι συνεχίζουμε για εκεί» απαντά το πλήρωμα από το YS-11A, το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν πάνω από τον ραδιοφάρο της Αγχιάλου και σε 15 λεπτά θα έφθανε στην Λάρισα.

Το αεροσκάφος προσπερνά το αεροδρόμιο της Λάρισας και λίγη ώρα αργότερα αναφέρει πως βρίσκεται 10 μίλια βόρεια της πόλης.
Στη συνέχεια, το πιλοτήριο επικοινωνεί με το αεροδρόμιο της Κοζάνης.

«Φίλιππε καλημέρα η Ολυμπιακή 830. Διαβιβάστε το μετεωρολογικό …Ολυμπιακή 830 καλημέρα σας, 2/8 ST 1500 πόδια, 7/8 SCU 3500 πόδια, 8/8 AST 8000 πόδια, θερμοκρασία εδάφους 6C, άνεμος 10 κόμβοι».

Το πλήρωμα ζητά από την Κοζάνη μετεωρολογικό δελτίο, το οποίο και λαμβάνει… Οι πιλότοι θεωρούν ότι η μόνη διέξοδος είναι να πετάξουν χαμηλότερα και ξεκινούν κάθοδο στα 3.500 πόδια.

riz

Οι καιρικές συνθήκες και η πυκνή ομίχλη που έχουν καλύψει το όρος Μεταξά δυσχεραίνουν τρομακτικά το έργο τους.
Ο έμπειρος κυβερνήτης κρίνει ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει το ταξίδι προς Κοζάνη και αρχίζει να στρίβει…

Λίγα λεπτά αργότερα, η Κοζάνη και η Λάρισα αδυνατούν να επικοινωνήσουν πλέον με το SX-BBR. Μόλις δίδεται το σήμα ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε και πιθανότατα να έχει καταπέσει σε μια από τις ορεινές περιοχές του Σαρανταπόρου και του Μεταξά, σημαίνει συναγερμός.

Η αστυνομία ειδοποιεί την κοινότητα του χωριού Μεταξά ότι χάθηκε το αεροπλάνο της Ολυμπιακής.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του παπά-Κώστα, του δόκιμου τότε ιερέα του χωριού Μεταξά

«Ήταν τόσο πυκνή η ομίχλη που δε βλέπαμε ο ένας τον άλλο σε απόσταση δυο μέτρων και για να μη χαθούμε σφυρίζαμε […] Δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου αυτό που είδα. Όλοι στοιβαγμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, λες και το είχαν καταλάβει και είχαν αγκαλιαστεί. Μια κοπέλα ήταν μπρούμυτα πεσμένη και καιγόταν μέχρι την μέση και ένας φαντάρος, δεν φαινόταν χτυπημένος, αλλά ήταν ακίνητος πεσμένος στο έδαφος».

Πηγή: Εθνος, με πληροφορίες από το kozanimedia.gr