Μάξιμος: Η τουρκική δημοκρατία μετατρέπεται σε σουλτανάτο-χαλιφάτο

«Αναμφίβολα το δημοψήφισμα στην Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα και στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί ως νέος Ατατούρκ, νέος πατέρας των Τούρκων, αλλάζοντας το καθεστώς στην γείτονα χώρα, κάνοντας μια ανατολικού τύπου δεσποτεία, ενός ανδρός αρχή, με κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών που ουσιαστικά όλες συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του, στο πρόσωπο του προέδρου». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκίας (στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία Τηλεόραση» και στην εκπομπή «Πολιτικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Σοφία Σπανού και Γιάννη Κολλάτο).

Ο κ. Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «μια βαθιά διχασμένη Τουρκία προκύπτει από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Αν δείτε τη γεωγραφία του Ναι και του Όχι στον εκλογικό χάρτη της Τουρκίας είναι ενδεικτική: τα παράλια, τα μεγάλα αστικά κέντρα, η Πόλη, η Σμύρνη, γκιαούρ Ιζμίρ, άπιστη Σμύρνη, την αποκαλεί ακόμη και τώρα ο Ερντογάν, με την ονομασία που είχε όταν η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ελληνική, είναι προπύργια του Όχι. Αλλά και η Αττάλεια, η Άγκυρα, η πρωτεύουσα, έδωσαν την υπεροχή στο Όχι. Κι από την άλλη έχουμε την μικρασιατική ενδοχώρα της Ανατολίας, των φτωχών αγροτικών στρωμάτων, οι οποίες έδωσαν την πλειοψηφία οριακά του Ναι».

Καμπανάκι το Ναι των Τούρκων μεταναστών στην ΕΕ

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε επίσης ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι Τούρκοι εκτός Τουρκίας ψήφισα υπέρ του Ναι. Είναι κυρίως πληθυσμοί που μετανάστευσαν στη δυτική Ευρώπη από τις φτωχές περιοχές της Ανατολίας, της βαθιάς Τουρκίας. Αλλά είναι αξιοσημείωτο το ότι μιλούμε για δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες, παιδιά μεταναστών τουρκικής καταγωγής και νομίζω θα προκαλέσει μεγάλη κουβέντα και στην ΕΕ για τις δυνατότητες ενσωμάτωσης, αφομοίωσης των μουσουλμανικών πληθυσμών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το ισχυρό Ναι που υπήρξε, κυρίως στην Γερμανία, είναι ένα καμπανάκι για την ακολουθούμενη πολιτική της λεγόμενης πολυπολιτισμικής Ευρώπης και για το κατά πόσο αυτή πέτυχε ή απέτυχε».

Ταφόπλακα στις ενταξιακές διαδικασίες

Σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «μπαίνει ταφόπλακα στις ήδη παγωμένες ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Το αίτημα ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συμπληρώνει μισό αιώνα, και υπάρχει μια κόπωση και στην τουρκική κοινή γνώμη που βλέπει ότι μπαίνει στον προθάλαμο αλλά μένει εκεί τόσα χρόνια. Και από την άλλη έχουμε πια, από την εποχή του Σαρκοζί που το είπε ευθέως, μια σειρά από αξιωματούχους που θέτουν ζήτημα για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ όχι μόνον γιατί δεν πληροί τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις προϋποθέσεις της Κοπεγχάγης, αλλά γιατί είναι μια μουσουλμανική χώρα, κι αν έχει μια μουσουλμανική χώρα θέση στην Ευρώπη, που έχει καταβολές χριστιανικές. Γιατί στις πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού μαζί με τον αρχαιοελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο βρίσκει κανείς τα θεμέλια της Ευρώπης. Ο Ερντογάν το εκμεταλλεύεται και αυτό. Χρησιμοποίησε πολύ στην προεκλογική του εκστρατεία ότι η Ευρώπη είναι ένα χριστιανικό κλαμπ. Και καλλιεργεί αυτή τη στάση απέναντι στην ισλαμοφοβία που υπάρχει στην Ευρώπη και επιχειρεί να μετατρέψει την τουρκική δημοκρατία σε σουλτανάτο και χαλιφάτο. Το χαλιφάτο το κατήργησε ο Κεμάλ το 1923 με την νέα τουρκική δημοκρατία, αυτός επιδιώκει την αναβίωση του χαλιφάτου, να είναι και πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης τουλάχιστον του σουνιτικού Ισλάμ».

Σχέση εκβιασμού ΕΕ-Τουρκίας

Το στέλεχος της ΝΔ τόνισε ότι «ουσιαστικά υπάρχει μια σχέση εκβιασμού ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία. Εκβιάζει την ΕΕ κρατώντας το χαρτί του προσφυγικού μεταναστευτικού, με τους μετανάστες από τη Συρία κυρίως στα μικρασιατικά παράλια και στην ενδοχώρα, που έχουν ως όνειρο να περάσουν στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την ρομφαία του Ισλαμικού Κράτους και όλες αυτές τις βαρβαρότητες και τους βανδαλισμούς που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν τον 21ο αιώνα. Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «είτε το θέλουμε είτε όχι ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτήν την ώρα στην Τουρκία. Επιλογές άλλες η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει πολλές. Εκ των πραγμάτων και η ΕΕ και η Ελλάδα που βρίσκεται, κακή τη τύχη, αγαθή τη τύχη, όπως και να το πει κανείς, σ’ αυτήν τη γειτονιά με τα τόσα προβλήματα, θα πρέπει να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί κατ’ ανάγκην με την Τουρκία. Είναι μια πολυπληθής χώρα, η οποία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι γεωφυσικό και εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτήν τη στιγμή τη γεωστρατηγική της θέση και την αναστάτωση που υπάρχει στα νοτιοανατολικά της σύνορα».