Τσίπρας σε Τουσκ: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσειςμε τους δανειστές επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ατέρμονη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ!

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής αν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη για τη αξιολόγηση. “Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε σε Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Οι πληροφορίες που έχουμε, εγώ και ο Τουσκ είναι ότι είμαστε μια ανάσα από συμφωνία, ωστόσο είχα υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί συμφωνία την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σίγουρα τον Απρίλιο” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2016 και ότι η όποια καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιγνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

“Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: “Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας”.

“Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η εικόνα που έχουν, ο ίδιος και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε “μια ανάσα” από τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία πως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Παρασκευής, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της διαπραγμάτευσης και σημείωσε: «είμαι πολύ χαρούμενος που θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις σήμερα με μια καλύτερη διάθεση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τουσκ προσθέτοντας:  «Είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story, αλλά λόγω της αποφασιστικότητας και της θέσης ευθύνης που επιδεικνύετε είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία».

Πηγή: www.ant1news.gr