Νέα Υόρκη: “Πλημμύρισε” Ελλάδα η 5η Λεωφόρος για την 25η Μαρτίου

Χιλιάδες ομογενείς έδωσαν το παρόν και στη φετινή παρέλαση στην 5ηΛεωφόρο του Μανχάταν, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Παρά το ψύχος, σύλλογοι, τμήματα, η Ομοσπονδία και τα άρματα είχαν παραταχθεί μιάμιση ώρα προτού την έναρξη της παρέλαση, περιμένοντας υπομονετικά, με τις σημαίες στα χέρια τους για να αρχίσει.

Την παρέλαση άνοιξε η κοινότητα του Ευαγγελισμού, από την πόλη του Ρότσεστερ, η οποία γιόρτασε τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της. Για δεύτερη χρονιά ταξίδεψαν οκτώ ώρες μέχρι την Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη εθνική γιορτή.

Η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία αποτελείτο από πάνω από 100 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τη Φλώρινα, ενώ μαζί με την κοινότητα πήγαν ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φλωρίνης Δροσοπηγή, το Φλάμπουρο Φλωρίνης, ο Σύλλογος Ποντίων και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, ξεκίνησαν με τη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, ενώ συνεχίστηκαν με δεξίωση που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο «Πλάζα». Στη δεξίωση μίλησαν οι τελετάρχες ο Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, οι ομογενείς πολιτικοί καθώς επίσης και οι πρόεδροι των παρελάσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν τελετάρχης της παρέλασης του 2016.

Η φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι μιλώντας στο ακροατήριο τόνισε ότι «υπάρχουν δύο χώρες που καταλαβαίνουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, κι αυτές οι δύο χώρες είναι η Αμερική και η Ελλάδα».

25η ΗΠΑ-

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και τόνισε ότι αν και είναι ο ίδιος Ιταλοαμερικανός, «η πιο μεγαλειώδης και ενθουσιώδης παρέλαση είναι η παρέλαση της Ομογένειας» και ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να θυμηθούμε τι έχει κάνει η Ελλάδα για την Αμερική».

Ο δήμαρχος συνεχάρη τους τελετάρχες και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά της Ομογένειας. Είπε ότι «ανάμεσά μας είναι ο πολιτειακός γερουσιαστής κ. Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι πάρα πολύ καλά εκπροσωπημένη στον Δήμο της Νέας Υόρκης».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα και τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις με την οικονομική και την προσφυγική» και άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους λέγοντας ότι «δεν βλέπω πολλή στήριξη από την Ευρώπη».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, μιλώντας στον  Εθνικό Κήρυκα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν της παρελάσεως και ευχήθηκε όπως η παρέλαση της Ομογένειας να διατηρήσει την ίδια δυναμική που είχαν και οι προηγούμενες εκδηλώσεις.

Στη δεξίωση για την παρέλαση παρευρέθηκε και ο τελετάρχης της παρέλασης της Φιλαδέλφειας κ. Δημήτριος Χαλάκος με την σύζυγό του Γεωργία. Η παρέλαση της Φιλαδέλφειας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Συνεχάρησαν τους διοργανωτές της παρέλασης και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τη συμμετοχή της Ομογένειας.

Η φετινή παρέλαση για την 196η επέτειο διοργανώνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και οι ομογενείς πέρα από τα εθνικά θέματα στα πανό και στα συνθήματά τους προβάλλουν τον τουρισμό της Ελλάδος. Είναι ένα στοίχημα που έχουν δώσει ούτως ώστε φέτος να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι στο ιερό προσκύνημα στη γενέτειρα των προγόνων τους.

Πηγή: www.ant1news.gr