Ιστορία του Φαρσαλινού Τύπου

Στην πόλη των Φαρσάλων άρχισαν να εκδίδονται έντυπα κείμενα από το τέλος της δεκαετίας του 1920. Εφημερίδες και περιοδικά που εκδόθηκαν κατά καιρούς στα Φάρσαλα δεν είχαν επιτυχία και σταμάτησαν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να εκδίδονται, διότι οι Φαρσαλινοί προτιμούσαν τον Τύπο των κοντινών μεγάλων πόλεων όπως της Λάρισας και του Βόλου, αλλά και εφημερίδες των Αθηνών.
Ο Αθηναϊκός Τύπος, ο Λαρισαϊκός, και ο Βολιώτικος έφτανε τόσο γρήγορα στα Φάρσαλα, που ο αναγνώστης σε λίγες ώρες ενημερωνόταν αμέσως για τις εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις. Εκτός αυτού, οι κατά τόπους ανταποκριτές κάλυπταν μερικά σπουδαία γεγονότα της επαρχίας Φαρσάλων στον Θεσσαλικό Τύπο (Ελευθερία, Ταχυδρόμος, Θεσσαλία κ.λπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες επιζώντων της εποχής εκείνης,  μόνο κάποιο φιλολογικό λογοτεχνικό φύλλο, μηνιαίας έκδοσης θα μπορούσε να επιζήσει, αλλά δεν υπήρχε το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό την εποχή εκείνη, αφού το Γυμνάσιο ιδρύθηκε στα Φάρσαλα το 1945.

Σήμερα κυκλοφορούν στα Φάρσαλα, παρά την οικονομική κρίση δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες. Τα “ΝΕΑ ΦΑΡΣΑΛΑ” που κυκλοφορούν κάθε Παρασκευή από το 1993 και ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί κάθε Τρίτη από το 2002.

Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα δελτία πληροφόρησης που κυκλοφορούσαν στα Φάρσαλα, από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι σήμερα είναι τα εξής:

– ΦΑΡΣΑΛΙΝΗ ΗΧΩ

Για πρώτη φορά ημερήσιος Τύπος με την παραπάνω επωνυμία. Ιδιοκτήτες ήταν ο Τάκης και ο Γιώργος Νάστος, με δημοσιογράφο τον Ι. Μανουσάκη.

Η εφημερίδα προοδευτική για την εποχή της πρόβαλε στις στήλες της αιτήματα της πόλης και της επαρχίας Φαρσάλων. Ιδιαίτερα πρόβαλε το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων που είχαν έλθει από τη Μικρά Ασία και είχαν εγκατασταθεί στην επαρχία Φαρσάλων.

Την εφημερίδα βοηθούσε τότε η Λέσχη των Φιλελεύθερων Φαρσαλινών (Αν. Νάστος, Ι. Δεληγιάννης, Στεφ. Τασσόπουλος, Ευάγγ. Ευαγγελόπουλος, Β. Σκαφιδάς, Δημ. Σκαφιδάς, Κων. Σκυλοδήμος κ.ά.). Κυκλοφόρησε από το 1929 έως το 1935. Κυκλοφορούσε δισέλιδη και εκδιδόταν σε μικρό ιδιόκτητο τυπογραφείο που ήταν απέναντι από το πρώην βιβλιοπωλείο Τσανακόπουλου στην πλατεία Λαού.

– ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το 1957 κυκλοφορούσε ημερήσια εφημερίδα με το όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με ιδιοκτήτη – διευθυντή τον Κων/νο Κατσαούνη.

Πρόβαλε προβλήματα της πόλης και της επαρχίας Φαρσάλων.

Δυστυχώς, το πρόβλημα των τυπογραφικών εγκαταστάσεων και τα πολλά έξοδα, την υποχρέωσαν να σταματήσει γρήγορα την κυκλοφορία της.

Τα γραφεία της βρίσκονταν σε ιδιόκτητο κατάστημα της οδού Θέτιδος.

– Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Η εφημερίδα αυτή εκδόθηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Στις 10 Αυγούστου του 1960. Ιδιοκτήτης – διευθυντής υπήρξε ο Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος.

Στην αρχή κυκλοφόρησε σαν δεκαπενθήμερο όργανο προάσπισης αγροτικών συμφερόντων. Το τύπωμά της γινόταν στην Αθήνα και η διακίνησή της ήταν δύσκολη. Έκλεισε με παθητικό 7.000 δρχ. την εποχή εκείνη, ύστερα από κυκλοφορία ενός χρόνου.

– ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΗ (Πειραματική Υγειονομική Πληροφόρηση)

Η “Πειραματική Υγειονομική Μονάδα, που ιδρύθηκε στα Φάρσαλα το 1960 εξέδωσε μηνιαίο δελτίο πληροφόρησης Ηλίδα της σχολής αυτής.

Οι δύο πρώτες εκδόσεις ήταν τυπογραφημένες ή σελίδες και άρχισε να εκδίδεται το Γενάρη του 1964. Κατόπιν έγινε μηνιάτικο εικονογραφημένο και τυπωνόταν στο τυπογραφείο του Χάμου στα Φάρσαλα.

Από εκεί και πέρα η έκδοση έγινε δίμηνη, τρίμηνη, εξάμηνη και τελικά ετήσια.

Ιδιοκτήτης – διευθυντής διετέλεσε ο διευθυντής της σχολής αυτής, γιατρός Σπύρος Σιμσίρογλου.

Η σχολή αυτή ανεγέρθηκε με έξοδα της UNICEF ύστερα από την υπογραφή σύμβασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Ενωσης Προστασίας Παιδιού, με το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο Υγειονομικό αυτό ίδρυμα που η λειτουργία του χαρακτηρίστηκε πρότυπο για την Ελλάδα, δίδαξαν Ελληνες και ξένοι καθηγητές πανεπιστημίων (αφορούσε στην προληπτική υγεία) σε μετεκπαιδευόμενους γιατρούς από όλη τη χώρα καθώς και σε μεσαίο στελεχικό υγειονομικό προσωπικό.

Ο χώρος, όπου στεγάζεται τώρα το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να διαμένουν εκεί, τουλάχιστον 20 άτομα μετεκπαιδευόμενα, με όλες τις ανέσεις. Ηταν δε εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό (διάφορα ιατρικά μηχανήματα) που μετά την παύση λειτουργίας του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια ο κ. Εκτορας Νασιώκας και αργότερα ο κ. Κώστας Αγοραστός προσπάθησαν για την επαναλειτουργία της Σχολής, αλλά συνάντησαν αντιδράσεις και το θέμα δεν προχώρησε.

– ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Εφημερίδα εβδομαδιαία που εκδιδόταν στο τυπογραφείο Χάμου. Ιδρυτής – ιδιοκτήτης ήταν ο Παύλος Χάμος. Ηταν προοδευτική εφημερίδα, γνωστή στο αναγνωστικό κοινό και κυκλοφόρησε από το 1979 έως το 1988. Εγραψαν σε αυτή ο Στέργιος Αναγνωστόπουλος, ο Λάκης Βαϊρακλιώτης κ.ά.

– ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Αδέσμευτη εβδομαδιαία φαρσαλινή εφημερίδα.

Ιδιοκτήτης – εκδότης ήταν ο Στέφανος Γκουντούλας.

Η εφημερίδα εκδόθηκε το 1984 αλλά διέκοψε σύντομα την έκδοσή της.

– ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μηνιάτικο δελτίο πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Ένα εμφανίσιμο περιοδικό με σήμα τον ΑΤΛΑΝΤΑ.

Κυκλοφόρησε το 1980. Ιδιοκτήτης – εκδότης η ΕΓΣ Φαρσάλων. Στο περιοδικό αυτό έγραψαν γεωπόνοι, στελέχη της οργάνωσης, με ποικίλα αγροτικά θέματα, αλλά και δραστηριότητες από τα έργα της ΕΓΣ Φαρσάλων. Από το 1981 διέκοψε την έκδοσή του.

– ΦΑΡΣΑΛΙΝΑ ΝΕΑ

Το 1989 κυκλοφόρησε εβδομαδιαία εφημερίδα με τίτλο “ΦΑΡΣΑΛΙΝΑ ΝΕΑ” με εκδότη τον Θανάση Γεωργίου, αλλά διέκοψε την έκδοσή της μετά από έναν μήνα.

– ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Από το 1993 εκδίδεται και συνεχίζει να κυκλοφορεί η εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΡΣΑΛΑ (κάθε Παρασκευή) με ιδιοκτήτη – διευθυντή – εκδότη τον Λάζαρο Μελετιάδη.

– ΠΡΩΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Από το 2002 εκδίδεται και συνεχίζει να κυκλοφορεί η εβδομαδιαία εφημερίδα ΠΡΩΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (κάθε Τρίτη) με εκδότη – διευθυντή τον Νίκο Τσιανάκα.

– ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το 2007 εκδόθηκε η εβδομαδιαία εφημερίδα ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ η οποία σταμάτησε την έκδοσής της τον Απρίλιο του 2011.

Ηταν ιδιοκτησία της Γιάννας και της Νίκης Σουφλέρη.

* Αρκετά από τα στοιχεία ελήφθησαν από το βιβλίο του Στέργιου Αναγνωστόπουλου “ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ”.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Αχ. Μπακαλέξη