Χαρακόπουλος: «Υπάρχει δυνατότητα πλήρους προστασίας της φέτας πριν έρθει η CETA στη βουλή;»

Αν υφίσταται δυνατότητα πλήρους προστασίας της φέτας ως ΠΟΠ στη CETA πριν έρθει προς επικύρωση η συμφωνία στην ελληνική βουλή, ζητά να πληροφορηθεί, επισήμως, από την κυβέρνηση, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλώντας, ουσιαστικά, τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν επί του αιτήματος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.  Σε περίπτωση που υφίσταται αυτή η δυνατότητα ρωτά την κυβέρνηση αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός με αφορμή τη φημολογία για μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος με άλλοθι την CETA, ρωτά την κυβέρνηση αν θα καλέσει σε εγρήγορση την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποτροπή λειτουργίας καρτέλ.

Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής: «Η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, γνωστή ως CETA, με την σύμφωνη γνώμη της χώρας μας, όπως εκφράστηκε με την υπογραφή του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Σταθάκη στο Συμβούλιο Υπουργών, προκάλεσε αναστάτωση στους κτηνοτρόφους. Και τούτο διότι στην συμφωνία αυτή επετεύχθη αυξημένη και όχι πλήρης προστασία της φέτας ως ΠΟΠ. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται η έντονη φημολογία για επικείμενη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ως γνωστόν, η προστασία των ΠΟΠ αφορά στην επικράτεια της ΕΕ. Εκτός ΕΕ υπάρχει πλήρης ασυδοσία, στην οποία επιχειρεί η Ένωση με τις συμφωνίες με τρίτες χώρες να βάλει περιορισμούς. Έτσι, στη CETA έχει πετύχει πλήρη προστασία για κάποια ΠΟΠ, αυξημένη για κάποια άλλα, όπως η φέτα, ενώ για την πλειονότητα των ΠΟΠ δεν θα υπάρχει καμία προστασία στον Καναδά. Όσον αφορά στη φέτα επιβάλει στους έως το 2013 παραγωγούς τυριού που βαφτίζουν “φέτα”, την απάλειψη ελληνικών συμβόλων επί των συσκευασιών και την αναγραφή της χώρας προέλευσης. Στους δε νεοεισερχόμενους επιτρέπεται η παραγωγή τυριού “τύπου φέτας” χωρίς παραπλανητικά σύμβολα και με αναγραφή της χώρας προέλευσης. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι εξαγωγές ελληνικής φέτας χωρίς δασμούς στον Καναδά.

Σε πρόσφατη σύσκεψη στον Τύρναβο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας διατυπώθηκε η πρόταση πριν η CETA εισαχθεί στην ελληνική βουλή για επικύρωση να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να εισηγηθεί άμεσα στην Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων του άρθρου 26.2 § (ι)  της CETA (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 § 1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να αποφασίσει την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παρατήματος 20.Α της ΕΕ”».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Δικαιολογείται με βάση τη συμφωνία με τον Καναδά η έντονη φημολογία για μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, που αν συμβεί θα επηρεάσει άμεσα τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
  2. Προτίθεστε να ζητήσετε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να βρίσκεται σε εγρήγορση για την αποφυγή επανάληψης φαινομένων καρτέλ στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως συνέβη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με το αγελαδινό γάλα, όταν τότε επιβλήθηκαν πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες;
  3. Με βάση τη CETA επιτρέπεται η εισαγωγή τυριού “φέτας Καναδά” ή “τύπου φέτας” από τον Καναδά στην ΕΕ;
  4. Υφίσταται δυνατότητα πλήρους προστασίας της φέτας ως ΠΟΠ στη CETA πριν έρθει προς επικύρωση η συμφωνία στην ελληνική βουλή; Εάν ναι, προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;