Στα 75 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη στο βαμβάκι

Όσοι από τους δικαιούχους των τριών συνδεδεμένων ενισχύσεων (όσπρια, κτηνοτροφικά ψυχανθή, σκληρό σιτάρι), που καταβλήθηκαν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, δεν πληρώθηκαν, θα πρέπει να απευθυνθούν στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δουν τι συνέβη. Επιπλέον, ενημέρωση μπορούν να έχουν και από τις Πύλες (φορείς Α΄και Β’). Τα παραπάνω ανέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Κέντρος.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, που επίσης δεν πληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα μαζί με τις συνδεδεμένες, έχει προγραμματιστεί να πιστωθούν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Βαμβάκι

Σχετικά με την ειδική ενίσχυση βάμβακος και τις συνδεδεμένες για τεύτλα και σπαράγγι, ο κ. Κέντρος μας έκανε γνωστό ότι θα πληρωθούν σίγουρα πριν από το Πάσχα. «Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι τιμές των ενισχύσεων (ευρώ/στρ.) για τα σπαράγγια και τα τεύτλα», τονίζει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ειδική ενίσχυση βάμβακος – που αφορά και μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών– θα είναι στα 74,94 ευρώ το στρέμμα, αφού το 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, δεν σημειώθηκε υπέρβαση των εκτάσεων (τα 250.000 εκτάρια). Να σημειωθεί ότι η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη πληρωμή στις 4/4, η οποία έφτασε τα 176,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί βάμβακος, προκειμένου να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο, στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος, με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου κάθε έτους, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, που απαιτείται επανασπορά.

Βιολογική κτηνοτροφία

Εν τω μεταξύ, στα 45 ευρώ ανά στρέμμα βοσκότοπου για όλη τη χώρα και τα ζώα ορίζεται το μέγιστο πριμ στη βιολογική κτηνοτροφία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται µε τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης κάθε δικαιούχου µε την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) δεν µπορεί να υπερβαίνει το µέγιστο ύψος ενίσχυσης των 450 ευρώ ανά εκτάριο (Ηa). Ο νέος πίνακας ενισχύσεων παραµένει να έχει ως εξής:

Αιγοπρόβατα: 21,1 έως 45 ευρώ ανά στρ.
Βοοειδή για σφάγιο: 26,7 έως 45 ευρώ ανά στρ.
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής: 33,3 έως 45 ευρώ ανά στρ.

Τι πληρώθηκε

Όσον αφορά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, για τις οποίες πρώτη είχε γράψει η «ΥΧ», να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβλήθηκαν τα εξής ποσά:

Ενίσχυση για τα βρώσιμα όσπρια, ποσού 4.482.757,14 ευρώ, σε 12.209 δικαιούχους.
Ενίσχυση για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, ποσού 6.425.448,23 ευρώ, σε 13.276 δικαιούχους.
Ενίσχυση για τον σκληρό σίτο, ποσού 11.378.254,12 ευρώ, σε 34.007 δικαιούχους.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές πληρωμές για τη βασική ενίσχυση, ύψους 3.211.413,40 ευρώ, σε 3.600 δικαιούχους, την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ύψους 136.184,31 ευρώ σε 529 δικαιούχους, και την πράσινη ενίσχυση, ύψους 1.717.870,04 ευρώ, σε 2.299 δικαιούχους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι πληρωμές για τα μέτρα αγοράς και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΠΑΑ 2007-2013.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή/και διευκρίνιση σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210 8802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540). Επιπλέον, μπορούν να ενημερώνονται μέσω του συνδέσμου https://iris.gov.gr/ (απευθείας ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

Πηγή: ypaithros.gr