Μέρκελ: Να διατηρήσει την ψυχραιμία της η Άγκυρα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Άγκυρα «να διατηρήσει την ψυχραιμία της» στην τρέχουσα διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές».

«Απευθυνόμενοι στους Τούρκους εταίρους μας, ας είστε επικριτικοί εκεί που είναι απαραίτητο, αλλά ας μην ξεχνάμε τη σημασία της συνεργασίας μας, της στενής μας σχέσης. Και ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ.

«Απορρίπτουμε έντονα οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των πολιτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ναζιστικής εποχής», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

«Τέτοιες συγκρίσεις είναι πάντα παράλογες και εκτός τόπου διότι οδηγούν σε ένα μόνο πράγμα: να υποτιμούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε εξάλλου ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να επιτρέπει στους Τούρκους πολιτικούς να μιλούν στη χώρα εφόσον δηλώνουν ανοικτά τις προθέσεις τους και δεν εισάγουν τις τουρκικές συγκρούσεις στη Γερμανία.

Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που δίνονται στην Τουρκία για να ανοίξουν τον δρόμο προς την ένταξή της στο μπλοκ εξυπηρετούν τον στόχο τους.

Χθες Κυριακή ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές πρακτικές» αφού κάποιες περιφερειακές γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα προεκλογικές συναντήσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τουρκία στα 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Πηγή: www.ant1news.gr