Τσαβούσογλου: αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πως δεν θα μπορούσε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού να αποβιβαστεί στα Ίμια, καθώς η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού,δήλωσε, «αν το καθήκον του τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει».

Συμπλήρωσε δε υπενθυμίζοντας την κρίση του 1996,«μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε».

“Δυστυχώς ο Κοτζιάς μιλάει προκλητικά. Είπε πως ‘ακόμη και αν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ήθελε, δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια’. Αν η αποστολή του ήταν να ανέβει, θα ανέβαινε. Να μην ξεχνούν πως όταν χρειάστηκε να ανεβούμε, ανεβήκαμε εκεί που έπρεπε”, είπε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού για την ικανότητα του τουρκικού στρατού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι προτείνει στον Έλληνα Υπουργό να παρακολουθεί πιο στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα. «Του προτείνω ιδιαιτέρως να μην προβαίνει σε λανθασμένες αξιολογήσεις σχετικά με την ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στη Γενεύη του είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να ασχολείται με θέματα που δεν αφορούν τα δικά του καθήκοντα. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση Κοτζιά ότι βρίσκεται πάντοτε στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Αυτό το βλέπαμε αλλά το ότι το λέει και ο ίδιος δημόσια είναι καλό. Λένε ‘πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι’».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να θέλει να επωφεληθεί από την αδυναμία της Ελλάδας στο θέμα της οικονομίας. «Αν η Τουρκία ήταν μια χώρα που ήθελε να επωφεληθεί από τις οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα προτείναμε κάθε χρόνο να πηγαίνουν ένα εκατομμύριο Τούρκοι στην Ελλάδα. Παρά τις προκλήσεις δεν θα περιορίζαμε τις δραστηριότητές μας στο Αιγαίο. Αυτές οι δηλώσεις απέχουν πολύ από έκφραση ευγνωμοσύνης και αποτελούν ένα λανθασμένο μήνυμα στην ιστορία», είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστές οι δηλώσεις Κοτζιά για διακοπή των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. «Σε μας υπάρχει συνέχεια στο κράτος. Εγώ δεν θα κάνω όπως έκανε εκείνος και δεν θα δώσω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών των επαφών. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το σημείο στο οποίο βρίσκονται και ποιος έκανε τι. Αλλά αν είναι αυτό που θέλει, δεν θα αποφύγω τέτοια συζήτηση. Το λέμε πάντα, στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Μέρος αυτών πηγάζει από την λανθασμένη ερμηνεία κάποιων συνθηκών. Εμείς χωρίς καμιά εξαίρεση τα συζητάμε όλα με την Ελλάδα αυτά τα προβλήματα. Το κάνουμε με στόχο την επίλυσή τους με ειρηνικό τρόπο. Εμείς αυτές τις συνομιλίες, δεν τις κάναμε υλικό για εσωτερική κατανάλωση ούτε θα τις κάνουμε. Να μην τις κάνει ούτε ο Κοτζιάς. Είναι σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα αυτά και δεν πρέπει να γίνονται θέματα σε συντεντεύξεις στις εφημερίδες. Το κράτος ας δείξει τη σοβαρότητά του».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Έλληνα Υπουργού πως αν ήξεραν ποιοι ήταν μέσα στο ελικόπτερο των 8 δεν θα τους επέτρεπαν να προσγειωθούν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Λένε πως αν ήξεραν ποιοι ήταν μέσα στο ελικόπτερο που μετέφερε τους προδότες που δραπέτευσαν στην Ελλάδα δεν θα τους επέτρεπαν να προσγειωθούν. Έλεγαν ότι ήταν και εναντίον του πραξικοπήματος αλλά ότι δεν μπορούσαν να παρενέβουν στο δικαστήριο. Κι εγώ ρωτώ: Με ποια αντίληψη δικαιοσύνης και δικαίου, σε ποιες σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας ταιριάζει η παρεμπόδιση από την Ελλάδα της εκδίκασης των προδοτών του πραξικοπήματος για τα εγκλήματα που διέπραξαν;»

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως δεν τους έχει εκπλήξει η στάση της Ελλάδας. «Κάποτε η Ελλάδα είχε προστατεύσει τον αρχηγοό του ΡΚΚ που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή και τον έκρυψε στην πρεσβείας της στο Ναϊρόμπι. Στην ελληνική πρωτεύουσα περιπολούν οι τρομοκράτες του DΗKP-C που προσπαθούν να βλάψουν την Τουρκία. Δεν αναφέρομαι στα πιο παλιά ζητήματα (ΑΣΑΛΑ/17 Νοέμβρη). Το μητρώο της Ελλάδας στο θέμα της τρομοκρατίας είναι γνωστό και όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει», ανέφερε.

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης, ο Τσαβούσογλου σχολίασε τη φράση Κοτζιά για την ‘υποδειγματική’ στάση της Ελλάδας, λέγοντας: «Αντί να διορθώσει την πολιτική της που εμποδίζει την άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων της μειονότητας, προσπαθεί να διχάσει τους εκπροσώπους της μειονότητας και να στρέψει αλλού την προσοχή. «Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει χαρακτηρίσει λάθος την πολιτική της Ελλάδας για το θέμα».

Για το κυπριακό, τέλος, είπε μόνο μία φράση:

Για την απόφαση της κυπριακής βουλής για την ‘Ενωση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η βάση των προβλημάτων στην Κύπρο από το 1960 βρίσκεται στο όνειρο της Ένωσης με την Ελλάδα.