“Ναι” της Αθήνας σε πρόσθετα μέτρα

“Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών”, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με το αποτέλεσμα της έκτακτης συνάντησης Τσακαλώτου – δανειστών στις Βρυξέλλες, πριν από το Eurogroup όπως μεταδίδει αυτή την ώρα ο ant1news.gr.

Όπως αναφέρεται από τις πηγές του Μαξίμου, “η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση”.

Σημειώνεται ακόμη, απο τις ίδιες πηγές, ότι “στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος”.

Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι “πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς”.

Πως επήλθε η συμφωνία Κυβέρνησης – δανειστών

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η έκτακτη, πολυμερής συνάντηση, μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς, με βασικό αντικείμενο την αναζήτηση κοινού τόπου που θα επιτρέψει να υπάρξει κοινή ανακοίνωση μετά από το τέλος του Eurogroup, με διατύπωση που τουλάχιστον θα δρομολογεί την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Στην συνάντηση, μαζί με τον οργανωτή της, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης από ελληνικής πλευράς και “απέναντι” τους οι: Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Πιέρ Μοσκοβισί – Μάρκο Μπούτι – Ντέκλαν Κοστέλο απο την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Τόμας Βίζερ (EWG).

Προ-μηνύματα απο Σόιμπλε και άλλους

Πάντως, λίγες ώρες πριν απο την έναρξη του Eurogroup, κατά την …συνήθη τακτική του, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, έσπευσε να “ψαλιδίσει” τις ελληνικές προσδοκίες, με εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζει “δεν περιμένουμε συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup”.

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την άφιξη του στον κτήριο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup, είπε ότι οι δανειστές της Ελλάδας έχουν φτάσει σε μεταξύ τους συμφωνία για την χώρα, επιμένοντας – αντίθετα στην βασική θέση του ΔΝΤ – ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους και σημειώνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπερσκελιστούν τα εμπόδια και να υπάρξει μια έστω ελάχιστη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ απάντησε σε διάφορες φωνές στην Γερμανία, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για Grexit, λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι επιτυχημένο

Την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι έχει καλυφθεί πολύς δρόμος κι επισημαίνοντας ότι ¨”απαίτηση του ΔΝΤ ήταν πάντα να υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα, με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.

Ουσιαστικά προεξοφλώντας νέο αδιέξοδο στο Eurogroup, ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει σε οποιοδήποτε επιπλέον τίμημα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Σε ουδέτερο τόνο, ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν δήλωσε ότι δεν βλέπει σημάδια μεγαλύτερης ανησυχίας για την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως ευελπιστεί στο Eurogoup να διαπιστωθούν σημάδια προόδου στην διαπραγμάτευση.

Ο Βέλγος Υπ. Οικονομικών από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για να “κλείσει” το ελληνικό μέτωπο, λόγω της ύπαρξης εκλογικών αναμετρήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, δείχνοντας ότι μπορεί να παραταθεί επί …μακρόν το μαρτύριο για την β΄ αξιολόγηση.

Οι “καυτές” ημερομηνίες για την Ελλάδα,μετά απο το σημερινό Eurogroup, είναι:

  • 9 Μαρτίου: συνεδρίαση ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση (σημ: φαίνεται να μην εντάσσεται η Ελλάδα)
  • 15 Μαρτίου: εκλογές στην Ολλανδία
  • 20 Μαρτίου: Eurogroup
  • 23 Απριλίου: πρώτος γύρος εκλογών στην Γαλλία
  • 27 Απριλίου: συνεδρίαση ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση (σημ: αν δεν αποφασιστεί τον Μάρτιο, βασικός ελληνικός στόχος είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα)

Βρυξέλλες: πρέπει να πεισθεί το ΔΝΤ

Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του, να δεχθεί τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πλέον “σκληρός” της Ευρώπης, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε σε εντελώς διαφορετικό – απο το συνηθισμένο – κλίμα, αρνούμενος ότι ο ίδιος πίεζε για Grexit και βρίσκοντας θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις, που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, αγορά ενέργειας, αγορά εργασίας και σε ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό.

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε εκ νέου την Δευτέρα η Υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι το Ταμείο βασίζεται σε μια σειρά από εσφαλμένες εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος του  κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες το οδηγούν σε ένα τελικά αβάσιμο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι γενναιόδωρες.

«Όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία τη μία κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είναι επικίνδυνη» τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα προκλητικός εμφανίζεται ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών που ζητά εγγυήσεις σε χρυσό και ακίνητα από την Ελλάδα, αλλά και ο Επικεφαλής Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερμανίας που θέλει ένα, έστω προσωρινό, Grexit.

«Πρέπει πραγματικά να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι οι Έλληνες υποφέρουν και ότι μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα είναι προς το γενικότερο όφελος της Ευρώπης» τονίζει από πλευράς του ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Τζον Κατσιματίδης.

Πάντως, ακόμη και αν οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Πηγή: www.ant1news.gr