Αγροτικές πιέσεις για δασικούς χάρτες

«Να δοθεί παράταση ενός χρόνου για τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων-αντιρρήσεων χωρίς καμιά οικονομική ή άλλη επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

Να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις αναδασωτέες, χωρίς βέβαια να ευνοούνται κάποιοι μεγαλοκτήμονες που προχωρούν σε καταπατήσεις». Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες στα γραφεία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι χαρακτηριστική της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ισως είναι… και από τις πιο «πολιτισμένες» αντιδράσεις των ημερών, τουλάχιστον σε σχέση με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στη Δ. Πελοπόννησο. Για παράδειγμα, πριν από μία εβδομάδα ομάδα αγροτών από τη Μάνη κατέβηκε στο δασαρχείο Καλαμάτας με πανό που έγραφαν «Μολών Λαβέ Δασαρχείο – Λησταρχείο», «Δασαρχείο, της Μέρκελ εργαλείο», «Εξω τα κοράκια από τα χωράφια», έκαψε πουρνάρια στον δρόμο και υποχρέωσε τους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν για μερικές ώρες τα γραφεία τους όπως αναφέρει η kathimerini.gr

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο εκτεταμένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως την προηγούμενη εβδομάδα η «Καθημερινή» της Κυριακής, το ποσοστό των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που σήμερα χρησιμοποιούνται ως αγροτικές είναι στη Μεσσηνία 2,86%, στη Λακωνία 2,73% και στην Ηλεία 6,04% του συνόλου. Στις εκτάσεις αυτές μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και όσες κακώς περιελήφθησαν ως αναδασωτέες μετά τις μεγάλες φωτιές του 2007 (και τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υποσχεθεί ότι θα εξαιρέσει).

Οι διαμαρτυρίες, πάντως, έφθασαν στη Βουλή, μέσω δεκάδων επερωτήσεων βουλευτών. Και ως δυνάμει πολιτικό ζήτημα έφθασαν μέχρι τον πρωθυπουργό, που συγκάλεσε χθες το απόγευμα διυπουργική για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους και οι δασικοί χάρτες ξαναμπούν στα συρτάρια, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες…

Λιαλιός Γιώργος (Καθημερινή)