Θεσσαλία: Ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων σε 933 οικογένειες

Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε απόρους με τη συμμετοχή 19 Δήμων της Θεσσαλίας στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού 250.000,00 €. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ήταν 933 οικογένειες ωφελούμενων-αστέγων.

Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης και οικονομικής ύφεσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση μέτρων και δράσεων στήριξης ευπαθών ομάδων. Για το λόγο αυτό συνεργάστηκε με τους Δήμους και τις κοινωνικές δομές τους, όπως και με δομές κοινωνικής αλληλεγγύης συνολικά για τη υλοποίηση του προγράμματος διανομής τροφίμων σε απόρους.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Ολοκληρώσαμε χάριν στις μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών μας αλλά και των υπηρεσιών των Δήμων το επισιτιστικό πρόγραμμα για τους αστέγους, άλλα και όσους ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ήταν ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 250.000 ευρώ το οποίο ωφέλησε 933 οικογένειες στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα αυτό προσέθεσε ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε, σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας».

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών είχε ως εξής:

1) Νομός Καρδίτσας: α) Δ.Αργιθέας:22, β) Δ.Καρδίτσας:106, γ) Δ.Παλαμά:37, δ) Δ.Σοφάδων:150,

2) Νομός Λάρισας: α) Δ.Αγιάς:82, β) Δ.Ελασσόνας:45, γ) Δ.Κιλελέρ:70, δ) Δ.Λαρισαίων:85, ε) Δ.Τεμπών:31, ζ) Δ.Τυρνάβου:3, στ) Δ.Φαρσάλων:1,

3) Νομός Μαγνησίας: α) Δ.Αλμυρού:4, β) Δ.Βόλου:70, γ) Δ.Ζαγοράς-Μουρεσίου:15, δ) Δ.Σκοπέλου:4,

4) Νομός Τρικάλων: α) Δ.Καλαμπάκας 16, β) Δ.Πύλης:55, γ) Δ.Τρικκαίων:37, δ) Δ.Φαρκαδόνας:100.

Για την προμήθεια των τροφίμων προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ενώ τα είδη τροφίμων συνοδεύονταν από εγγύηση άριστης ποιότητας, και πληρούσαν όλους τους όρους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τις Αγορανομικές και Υγειονομικές διατάξεις, και τις ισχύουσες εγκυκλίους και αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατάφερε προμήθεια ειδών μεγαλύτερης από την προκηρυχθείσα, κάτι που ήταν δυνατό με βάση τις κατακυρωτικές τιμές στο πλαίσιο της πίστωσης που διατέθηκε, έτσι ώστε και να ικανοποιηθούν στο μέγιστο οι ανάγκες των ωφελουμένων και να απορροφηθεί όλη η πίστωση, χωρίς εναπομείναν ποσό.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρακολούθησε την υλοποίηση του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια έως και την ολοκλήρωσή του και οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στο έργο της διανομής και της άμεσης διάθεσης των ειδών τροφίμων, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις έως και την διάθεσή τους στους δικαιούχους – ωφελουμένους.

Τα είδη τροφίμων που διατέθηκαν, βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αναγκών των αστέγων-ωφελουμένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν τους εξασφαλίζουν καθημερινή σίτιση και αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.

*φωτο αρχείου