Δικαστικό «τσουνάμι» για τις εισφορές

«Κύμα» αμφισβήτησης των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αμειβομένων με «μπλοκάκι» -που αναρτά με βήμα… σημειωτόν ο ΕΦΚΑ- «ξεσπά», καθώς πολλαπλασιάζονται οι δικαστικές προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου. Αίτηση ακύρωσης του νόμου κατέθεσαν χθες στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί ανακοινώνοντας ότι «αν εφαρμοστεί ο νέος νόμος, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο τα περισσότερα φαρμακεία», ενώ περισσότεροι από 50.000 αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα «ψηφίζουν» ήδη για αντίστοιχη προσφυγή τις επόμενες ημέρες μαζί με τους νοσοκομειακούς και ιδιώτες ιατρούς, τους δικηγόρους κ.ά.

Πιο αναλυτικά:

• Μέχρι τις 20 Φεβρουάριου έχουν κληθεί αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και άλλοι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα να προσέλθουν στις «κάλπες» και να υπογράψουν υπέρ της προσφυγής που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο ΣτΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000. Η πρωτοβουλία γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union».

• Οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως του Ασφαλιστικού. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας, της ισότητας και της αναλογικότητας, αποστερώντας «εν τοις πράγμασι» τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατά τρόπο που θίγει επίσης τη συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως επίσης την προστασία της περιουσίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «η προσφυγή στο ΣτΕ έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης».

Προειδοποίηση

«Εάν το ασφαλιστικό λειτουργεί με αβεβαιότητα, όποιος μπορεί δεν πληρώνει, δεν δηλώνει εισοδήματα, τινάζονται στον… αέρα και τα φορολογικά και η ισορροπία πληρωμών – δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα», προειδοποίησε χθες ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης. Η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, καταγράφοντας καθυστερήσεις στις αποστολές των ειδοποιητηρίων έθεσε, εκ νέου, θέμα για το ύψος των εισφορών. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΕΕ η Ελλάδα κατατάσσεται στην Ευρώπη, δεύτερη μετά τη Γαλλία, όσον αφορά το συνολικό ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών και όπου οι εισφορές συνδέονται με το εισόδημα, οι αυταπασχολούμενοι με μικρά εισοδήματα είτε απαλλάσσονται, είτε το ανώτερο όριο υπολογισμού των εισφορών είναι χαμηλότερο από τα 5.860 ευρώ.

Πηγή: www.imerisia.gr