Μαθητές του ΕΠΑΛ Φαρσάλων σε ρόλο δημοσιογράφου

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία μαθητών του Τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής Αρβάλη Κωνσταντίνο και Ζυγούρα Μαρία, επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες της διημερίδας “Το Δημιουργικό και Ασφαλές Διαδίκτυο απέναντι στο φαινόμενο του Εθισμού” που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της  Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, στα Μελισσιάτικα Βόλου.

Η διημερίδα είχε σαν στόχο να παρουσιάσει τη θετική και δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, μέσα από ομιλίες και workshops, ενώ αναλύθηκαν και ζητήματα προβληματικών συμπεριφορών σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες  με στόχο την πρόληψή τους.

ΕΠΑΛ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ-203819

Οι μαθητές, σε ρόλο δημοσιογράφων, πήραν συνεντεύξεις από σημαίνοντες ομιλητές, τις οποίες και θα εντάξουν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποιούν στο σχολείο τους με θέμα “Μαθαίνω να ζω με ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μαθαίνω τα δικαιώματά μου. Μαθαίνω τρόπους αντιμετώπισης ηλεκτρονικής απάτης/παρενόχλησης”, ενώ ταυτόχρονα αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες  από τους πλέον ειδικούς, τις οποίες θα μεταδώσουν στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.

Μεταξύ των ομιλητών, οι οποίοι και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα των μαθητών ήταν οι :

  • Μανώλης Σφακιανάκης (τ. Διοικητής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)
  • Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος (Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο)
  • Δρ. Λίλιαν Μήτρου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων)
  • Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης (Εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Ακαδημία Αθηνών)
  • Δρ. Γεώργιος Φλώρος, ειδικός Ψυχίατρος
  • Αλέξανδρος Καπανιάρης (Μ.Α, Μ.ed. Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Μαγνησίας)

Αρχικά, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε για την νέα προσπάθεια που ξεκινά, με τίτλο Cyber Security International Institute και θα ασχολείται με την καλύτερη αξιοποίηση του Διαδικτύου από τους έλληνες χρήστες. Χαρακτηριστικά στην ομιλία του ανέφερε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το 98% των θετικών του Διαδικτύου και να απομονώσουμε το 2% των αρνητικών στοιχείων. Μίλησε για του “Μύθους” του διαδικτύου, που όλοι τους ξέρουμε αλλά δεν ισχύουν, όπως χαρακτηριστικά είναι η υποτιθέμενη Ανωνυμία του χρήστη στην οποία πολλοί πιστεύουν αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύκολο κάποιος να διαπιστώσει ποιον έχει απέναντί του συνομιλητή.

ΕΠΑΛ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ-204728

Στην συνέχεια η Δρ. Λίλιαν Μήτρου, ανέπτυξε το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας και προσωπικότητας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, μιλώντας για τους διαδικτυακούς κινδύνους, την ανάγκη ενημέρωσης των ανήλικων χρηστών ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στο νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή σε 15 μήνες.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, αναφέρθηκε στην ψηφιακή ευημερία και αριστεία στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, μιλώντας για τις εξελίξεις που είναι στο κατώφλι μας ή θα φέρει η πληροφορική στο μέλλον αλλά και πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολίτες με ψηφιακή νοημοσύνη. Μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου εκπαιδευτικού παραδείγματος το οποίο θα προωθεί την δημιουργικότητα του μαθητή μέσα από την απόκτηση γνώσεων και διαμόρφωση ψηφιακής νοημοσύνης και κατέληξε καλώντας να αγκαλιάσουμε το Λάθος, την Τυχαιότητα, την Έκπληξη και την Αποτυχία γιατί αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη και την προσαρμοστικότητα.

ΕΠΑΛ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ-204630

Τέλος ο Δρ. Γιώργος Φλώρος αναφέρθηκε στο cyberbulling, μιλώντας για το προφίλ των θυμάτων και των θυτών, τις συνέπειες του εκφοβισμού, τις μορφές που μπορεί να πάρει αλλά επεκτάθηκε και σε τρόπους προστασίας από τέτοια φαινόμενα. Μίλησε επίσης για τις παγίδες που κρύβουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και για τον “μεγαλύτερο” κίνδυνο για τα παιδιά που είναι η λογική “τα ξέρω όλα” απλά γιατί εκ των πραγμάτων σε θέματα διαδικτύου, γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους.

Την διημερίδα συνδιοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η “Μαγνήτων Κιβωτός Για την Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος”  σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί που υλοποιούν το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, ευχαριστούν τον πρόεδρο της  Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο κ. Σιώμο Κωνσταντίνο, για την πρόσκληση και την βοήθεια που παρείχε στην υλοποίηση των συνεντεύξεων.