Συναγερμός στις Δ.Ο.Υ. για τους συμψηφισμούς των αγροτών

Ξεπερνούν τις 12.000 οι αγρότες του ν. Λάρισας που δικαιούνται επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των ποσών που αφορούν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ξεκίνησε προ ημερών με τις δύο εφορίες της Λάρισας εργάζονται πυρετωδώς για τους συμψηφισμούς και τις πληρωμές.
Προκειμένου να επισπευσθούν εργασίες και να εξυπηρετηθούν ταχύτερα οι αγρότες, η Β΄ Δ.Ο.Υ. Λάρισας, η οποία όπως φαίνεται θα σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασία καθώς στη δικαιοδοσία της “πέρασαν” 10.000 ονόματα αγροτών, υπενθυμίζει πως οι συμψηφισμοί με τις οφειλές (σε ταμεία ή Δημόσιο) και οι επιστροφές του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο γίνονται από την εφορία χωρίς να απαιτείται η παρουσία των αγροτών.

Όπως επισήμανε η προϊσταμένη της Εφορίας Ελ. Τζιόρτζιου “λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων και για ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση τους παρακαλούνται να μην προσέρχονται στη Δ.Ο.Υ”. Ανάλογη έκκληση κάνουν και από την Α΄ Εφορία γιατί όπως επισημαίνουν η παρουσία των αγροτών μόνο… προσκόμματα θα δημιουργήσει.

Στο μεταξύ με αφορμή ερωτήματα των αγροτών σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο γνωστοποιεί ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014. Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017. Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε) σημειώνεται από το υπουργείο.

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Η ΜΕΤΑΤΑΞΗ

Στο μεταξύ τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία μετάταξης των αγροτών για ένα μήνα, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).  Σημειώνεται μετά και τις τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το Υπ. Οικονομικών το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ γίνεται «αυστηρότερο» και χιλιάδες αγρότες –επαγγελματίες ή μη- που μέχρι πρόσφατα εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς πλέον από 1ης Ιανουαρίου 2017 «μετατάσσονται» αυτόματα στο κανονικό καθεστώς και, μεταξύ άλλων, εκτός από την τήρηση βιβλίων, υποχρεούνται να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο. Ως τελευταία ημερομηνία μετάταξης ήταν η Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις βεβαίως επιβαρύνονται με ποινή 100 ευρώ και σε περίπτωση που διαπιστωθεί από φορολογικό έλεγχος η παράβαση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 2.500 ευρώ.

Πάντως επειδή τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες  για το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων ένταξης στο κανονικό καθεστώς είναι πολλές έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ, στο ποιοι ποιοι εντάσσονται και ποιοι όχι, με ποια κριτήρια κλπ. Στην παρούσα φάση όπως εξηγεί στην “Ε” ο φοροτεχνικός, πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας Γ. Παπαδημητρίου  ισχύει η ΠΟΛ.1201/28.12.16, η οποία ορίζει τον τρόπο ένταξης και τα κριτήρια. Μέχρι τυχόν τροποποίησης της, είναι αυτή που ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση οι  αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τους τα παραστατικά τα του 2016 (τιμολόγια αγοράς, εκκαθαρίσεις, αποδείξεις δαπανών, κλπ)  στο λογιστή τους, εντός του Φεβρουαρίου το συντομότερο δυνατό. Οπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα πρέπει να υποβάλλουν συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων (τις γνωστές ως Μ.Υ.Φ.) ηλεκτρονικά, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2017.

Συζητείται να δοθεί παράταση για μικρό διάστημα, όμως αυτό αφορά τους λογιστές τους και όχι τους αγρότες. Ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι κάτι το οποίο καθορίζεται από το λογιστικό γραφείο και όχι από τον φορολογούμενο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε φορά, στο χρόνο που του καθορίζει ο λογιστής του. Στις περιπτώσεις που κάποιος αποφασίζει να ενεργήσει αυτοβούλως, τουλάχιστον σε θέματα προθεσμιών, είναι λογικό ότι θα επιβαρυνθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Όποιος αποφασίσει να προσκομίσει τα τιμολόγια στο λογιστή του όταν θα πάει να κάνει τη φορολογική του δήλωση, να γνωρίζει ότι θα είναι εκπρόθεσμος και θα του επιβληθούν πρόστιμα αφού βαρύνουν το φορολογούμενο με δική του ευθύνη. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν καμία διαφορά από τους υπόλοιπους αγρότες που είναι στα βιβλία.