Σόιμπλε: “κούρεμα” του χρέους σημαίνει… Grexit

Κούρεμα του χρέους, θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του Αντ1, Παντελής Βαλασόπουλος, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό δίκτυο ARD φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους για κανένα μέλος του ευρώ. Αυτό δεν το προβλέπουν οι Συνθήκες. Εάν γίνει κούρεμα του χρέους η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Επίσης πρόσθεσε πως εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν πετύχουν, υπάρχει η μέθοδος της υποτίμησης του νομίσματος. Αυτό όμως είναι θέμα της Ελλάδας.

Σημείωσε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει Grexit, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και εφαρμόσει μέχρι το 2018 επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα.

Τάχθηκε υπέρ μιας σκληρής στάσης έναντι της Ελλάδας, λέγοντας πως η χώρα δεν έχει ακόμη περάσει τον κάβο. Για τον λόγο αυτό, επισήμανε, πρέπει να «διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, δήλωσε ο Σόιμπλε, δεν είναι το χρέος, καθώς πληρώνει μικρότερα επιτόκια από ότι η Γερμανία για να ξεχρεώσει, ενώ ζει πάνω από τις δυνατότητες της.

Οι συντάξεις –υπογράμμισε- είναι πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, να μεταρρυθμισθεί η δημόσια διοίκηση και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Πηγή: www.ant1news.gr