Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για να κλείσει η αξιολόγηση

Tο τελευταίο του «χαρτί» ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των Θεσμών,  την Αθήνα και το Βερολίνο, προετοιμάζοντας συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει –με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση.

Οι υποχωρήσεις της Αθήνας

Όπως όλα δείχνουν, εφ´ όσον «κλειδώσει» η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα συζητά τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000 ευρώ, και ενδεχομένως τη νομοθέτηση για το 2019, εξειδικευμένων μέτρων στο πλαίσιο του ενισχυμένου «δημοσιονομικού κόφτη» υπό την αίρεση ότι δεν θα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τρία χρόνια ή της τάξης του 3% για πέντε χρόνια. Ο συμβιβασμός αυτός θα προχωρήσει, όμως, μόνο αν είναι μέρος μιας λύσης «πακέτο» με την μεσοπρόθεσμη παρέμβαση στο χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση θεμάτων όπως οι συλλογικές συμβάσεις.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για την διαπραγμάτευση

Όλα τα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, καθώς και τα σενάρια για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΔΝΤ για την Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος σε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας για το «πότε θα τελειώσει η αβεβαιότητα, περιορίστηκε να απαντήσει «θα τελειώσει, θα τελειώσει». Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε, εξάλλου, ότι τα μέτρα από το 2019 και μετά, που ζητά το ΔΝΤ, θα συμφωνηθούν υπό μια σειρά αιρέσεων και προϋποθέσεων, «εάν και εφόσον» όπως είπε χαρακτηριστικά.