Κέλλας για ΦΠΑ αγροτών

Τις “δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το νέο καθεστώς ΦΠΑ”, φέρνει στη βουλή, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως με το νέο καθεστώς ΦΠΑ, λαμβάνεται υπόψη το ποσό των επιδοτήσεων που έλαβε ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος εντός του 2016, ακόμα και αν πρόκειται για ποσά που αφορούν παλιότερα έτη, με αποτέλεσμα όσοι πληρώθηκαν “μαζεμένα” επιδοτήσεις από προηγούμενα χρόνια, συνολικής αξίας άνω των 5000 ευρώ, δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρεούνται να ανοίξουν λογιστικά βιβλία, ακόμη και για ένα χρόνο, πληρώνοντας πολύ μεγαλύτερα ποσά.

«Είπαμε από την πρώτη στιγμή, πως από τους μεγαλύτερους χαμένους του νέου ασφαλιστικού – φορολογικού, είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι  και επαληθευόμαστε. Δεν είναι δυνατόν, με το νέο καθεστώς, οι επιδοτήσεις παλαιότερων ετών, να υπολογίζονται αθροιστικά ως μια και όχι για το έτος που αφορούν!       Πρόκειται για τελειωτικό χτύπημα στους μικροκαλλιεργητές», δήλωσε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στους αγρότες μετά την ΠΟΛ. 1201/28.12.2016 που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και στην οποία αναφέρονται διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης  τον αγροτών στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο καθεστώς ΦΠΑ του αγρότη από 01/01/2017 λαμβάνεται υπόψη το ποσό των επιδοτήσεων που έλαβε ο αγρότης εντός του 2016, ακόμα και αν πρόκειται για ποσά που ανάγονται σε παλαιότερά έτη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας άνω των 5.000 ευρώ δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς το όριο για την ένταξή τους είναι τα 5.000 ευρώ, μέσα στο οποίο λαμβάνονται υπόψη το συνολικό πόσο επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής, έστω και αν στο ποσό αυτό περιέχονται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις που αφορούν παλαιότερα φορολογικά έτη.

Έτσι, οι αγρότες που ξεπερνούν το όριο των 5.000 ευρώ, θα εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία και έκδοση στοιχείων. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια την οικονομική εξόντωση των αγροτών, αφού η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση τους έχει οδηγήσει σε σημαντική οικονομική δυσχέρεια με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας.

Ακολουθούν τα ερωτήματα των βουλευτών:

1.     Για ποιους συγκεκριμένα λόγους οι επιδοτήσεις των αγροτών δεν υπολογίζονται ανά έτος στο καθεστώς ΦΠΑ που θα ενταχθούν;

2.     Τι αριθμό αγροτών αφορά η μη ένταξη σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στους Νόμους Αχαΐας, Φλωρίνης, Θεσπρωτίας, Λευκάδος, Λαρίσης, Δράμας, Μαγνησίας και Άρτης; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε Νομό ξεχωριστά.

3.     Με ποιο σκεπτικό προσμετρείται στο όριο των 5.000 ευρώ και αναδρομικές ενισχύσεις παλαιότερων φορολογικών ετών με συνέπεια να πλήττονται οι μικροί αγρότες που δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ;